DEME en Liftra ApS werken aan innovatieve installatiemethode voor offshore windturbines

| 18 april 2023
DEME Offshore en de Deense  kraantechnologie specialist Liftra ApS slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van een nieuwe offshore installatiemethode voor de volgende generatie offshore windturbines.

Bron: DEME Offshore

De Liftra-kraantechnologie zal op exclusieve basis volledig worden geïntegreerd aan boord van de schepen van DEME. Liftra zorgt in de samenwerking voor het ontwerp en de engineering, gebaseerd op zijn gepatenteerde LT1500 Turbine Installation Crane-technologie. Deze wordt gecombineerd met de engineering, operations en installatietechnologie van DEME.

Voor vaste en drijvende turbines

De Offshore Turbine Installation Crane biedt de mogelijkheid om met bestaande schepen hogere en zwaardere turbines te plaatsen tegen lagere kosten en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk te verkleinen, en is geschikt voor zowel vaste als drijvende turbines, aldus de partners.

Bart de Poorter, General ManagerDEME Offshore Renewables, licht toe: “Er zijn veel voordelen van deze nieuwe gezamenlijke technologie, met als belangrijkste de mogelijkheid om vaste of drijvende turbines te installeren vanaf een drijvend schip, wat uiteraard betekent dat er geen beperkingen zijn wat betreft de waterdiepte. Daarnaast zijn er geen problemen meer met de hijshoogte en kunnen relatieve bewegingen op grote hoogte worden beheerst. Deze nieuwe methode vermindert ook de ecologische voetafdruk op de zeebodem op de locatie van het windmolenpark en in de haven.”

Door de flexibiliteit kan het systeem exclusief worden geïntegreerd voor gebruik aan boord van DEME’s drijvende offshore heavy-lift schepen zoals ‘Orion’ of ‘Green Jade’, alsook zijn bestaande jack-up schepen.

De partners zullen de technologie in fasen ontwikkelen en integreren en na een uitgebreid testprogramma zal het nieuwe systeem naar verwachting in 2027 operationeel zijn. Bron: DEME

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.