Dit vooorjaar eerste zeewieroogst verwacht in Kriegers Flak windpark als onderdeel van WIN@sea-project

| 18 januari 2024

In Kriegers Flak, het Deense offshore windpark van Vattenfall in de Baltische Zee, wordt in het kader van het WIN@sea-project onderzocht hoe het best fossielvrije energie en voedsel geproduceerd kunnen op één en dezelfde locatie en tegelijkertijd het mariene milieu en de biodiversiteit in het gebied kunnen worden verbeterd.

Afbeelding: Jack Drafahl via Pixabay

Als onderdeel van het WIN@sea-project wordt zeewier als groen eten geteeld. Dit voorjaar wordt de eerste oogst binnengehaald.

“Het wordt een spannend jaar voor ons. Een van de grote mijlpalen is onze eerste oogst van zeewier voor voedselproductie in het offshore windpark aan het eind van de lente. We doen ons best om op dezelfde plek fossielvrije energie en duurzaam voedsel uit zee te produceren en tegelijkertijd gegevens voor milieubewaking te leveren. Ook documenteren we de effecten op het mariene milieu en de biodiversiteit”, zegt WIN@sea Senior Researcher & Project Leader Annette Bruhn van de afdeling Exoscience aan de Universiteit van Aarhus.

Zodra het eerste zeewier van Kriegers Flak in de lente is geoogst, wordt de kwaliteit als voedingsmiddel geanalyseerd. Daarna wordt het zeewier gebruikt om zeewierpasta en andere gerechten te maken in de familiekoksopleiding van WIN@sea. Er zijn ook plannen om dit jaar lijnen uit te zetten voor het kweken van mosselen en na de zomervakantie gaat een aantal recreatievissers en onderzoekers naar het offshore windpark om daar een deel van de kabeljauwbestanden in het gebied van het windpark te tellen, te meten en te wegen.

Onbenut potentieel in offshore windparken

Terwijl de productie van zeewier en mosselen plaatsvindt in de gebieden tussen de windturbines, is er ook speciale aandacht voor de gebieden rond de turbinefunderingen op de zeebodem. Er worden rotsen op de zeebodem geplaatst om de turbinefunderingen te beschermen en als kunstmatige steenriffen te fungeren. De onderzoekers van WIN@sea gaan onderzoeken welke effecten de kunstmatige riffen hebben op de biodiversiteit in het gebied, waaronder de kabeljauwbestanden. Op deze manier zorgen de kunstmatige steenriffen ervoor dat het offshore windpark voor meer dan alleen energieproductie kan worden gebruikt.

WIN@sea

WIN@sea is een samenwerkingsproject tussen Aarhus University, de Deense Technological University, Kopenhagen University, de zeewier- en mosselproducent Kerteminde Seafarm, het Kattegat Centre en Vattenfall. Daarom kwamen 47 internationale onderzoekers uit meer dan 7 verschillende landen op 9 januari bijeen in de faciliteiten van Vattenfall in Klintholm. Daar trapten ze een interessant jaar voor WIN@sea af en keken ze in detail naar het project en de activiteiten bij Kriegers Flak.

Het project wordt ondersteund door VELUX FONDEN, AAGE V. JEN.SEN NATURFOND en ook via OLAMUR, het vuurtorenproject van de EU. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Ecologie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.