Eerste turbine in Windpark Geefsweer staat overeind

| 18 juni 2020

© WPgeefsweeroosterhorn

Op 16 juni is de eerste windturbine geïnstalleerd in Windpark Geefsweer, gelegen tussen Wagenborgen en Delfzijl. Het windpark, met een totaal vermogen van 60,2 MW) zal naar verwachting in Q1 van 2021 gereed zijn.

In Windpark Geefsweer komen 14 turbines in twee lijnopstellingen te staan. Er is gekozen is voor de Vestas V136 met een nominaal vermogen van 4,3 MW, een rotordiameter van 136 m, een as-hoogte van 145 m en een tiphoogte van 213 m.

De eerste onderdelen werden eerder deze maand met vrachtwagens vanuit de Eemshaven naar Delfzijl vervoerd. De hoofdcomponenten komen uit China en Denemarken, en de kleinere onderdelen komen met name uit India. De onderdelen voor de tweede turbine worden later deze week verwacht.

De initiatiefnemers melden dat COVID-19 enigszins impact heeft gehad op de personeelsbezetting, planning en wijze waarop zowel intern als extern met elkaar gewerkt moest worden. Dit heeft echter niet tot vertraging geleid in het transport en levering van de grote onderdelen.

Windpark Geefsweer & Oosterhorn
Windpark Geefsweer wordt samen met Windpark Oosterhorn (met 18 turbines goed voor 77,4 MW) ontwikkeld door Eneco, Eurus en Geefsweermolen B.V. De parken waren oorspronkelijk het initiatief van Millenergy v.o.f., een samenwerkingsverband tussen YARD ENERY en Eneco.

Windpark Geefsweer is onderverdeeld in Windpark Eneco Geefsweer met 6 turbines,  Windpark Mauve BV (Eurus) met 7 turbines en Geefsweermolen met 1 turbine. Windpark Oosterhorn bestaat uit Windpark Eneco Oosterhorn met 9 turbines en Windpark Mondriaan BV(Eurus) met 9 turbines.

De windparken liggen in een van de 3 concentratiegebieden die door de provincie van Groningen zijn aangewezen. De parken zijn een aanvulling op de reeds bestaande parken Windpark Delfzijl Noord en Windpark Delfzijl Zuid. Windpark Oosterhorn ligt tussen de twee bestaande windparken in en Windpark Geefsweer ligt westelijk van het concentratiegebied.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.