Frankrijk: EDF, Enbridge en innogy winnen tender offshore windpark bij Duinkerken

| 18 juni 2019

De Franse Minister van Milieu, François de Rugy, kondigde afgelopen vrijdag, 14 juni, de winnaar van de tender voor het bijna 600 MW offshore windpark uit de kust bij Duinkerken. De winnaar is een consortium bestaande uit het Franse EDF, het Canadese Enbridge en het Duitse innogy. Samen zullen deze partijen het windpark ontwikkelen, bouwen en onderhouden.

Het door het consortium voorgestelde tarief is volgens de Minister beduidend lager dan 50 €/MWh. Volgens de Franse energietoezichthouder CRE (Commission de régulation de l’énergie), dat verantwoordelijk is voor het beoordelen van de ingezonden biedingen, is het voorgestelde tarief het beste tot nu toe. In totaal hadden 10 partijen in eerste instantie interesse getoond voor het desbetreffende wind ontwikkelingsgebied.

Het offshore windpark komt op meer dan 10 km van de Franse kust bij Duinkerken te liggen. Het windpark zal ongeveer 45 windturbines krijgen. Vanaf 2026 moeten deze windturbines 2,3 TWh per jaar produceren. Dit is voldoende om ongeveer 500.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

De Rugy kondigde de winnaar aan in een speech tijdens de lancering van het 480 MW Saint-Nazaire offshore windpark dat met 80 turbines van GE vanaf 2022 operationeel zal zijn. Het offshore windpark is een project van EDF en Enbridge.

De Franse overheid kondigde vorige week tevens aan dat het target voor offshore wind verdubbeld zal worden. Tot 2028 zal er 1GW per jaar aan offshore wind mogelijk worden. in 2030 32% van de elektriciteitsconsumptie van duurzame bronnen laten komen.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.