GE ontvangt order voor grootste onshore windpark in Europa

| 18 februari 2021

Eind 2018 installeerde GE een 5,3 MW prototype van het Cypress platform in de Wieringermeer © GE Renewable Energy

General Electric Renewable Energy (GE) heeft begin deze week van het Duitse Asset Management bedrijf voor investeringen in duurzame energie, Luxcara GmbH, een order ontvangen voor de levering van 137 windturbines voor het windpark Önusberget in het noorden van Zweden. Het totale vermogen van de order is 753,5 MW. Voor GE is dit de grootste order voor een onshore windpark buiten de VS.

Windpark Önusberget ligt 30 km ten westen van de havenstad Pitea aan de Botnische Golf. Pitea ligt ca. 700 km te noorden van Stockholm. GE levert 137 windturbines van het type Cypress 5.5 – 158 met 5,5 MW vermogen en 158 m rotordiameter. Voor het ruwe klimaat zijn de rotorbladen van de windturbines met een nieuw innovatief ijsbeschermingssysteem uitgerust om de beschikbaarheid in de winter te verhogen. De 5,5 MW versie is het krachtigste onshore platform van GE totdat de eind 2020 aangekondigde 6 MW versie op de markt zal komen.

De bouwwerkzaamheden van het windpark zijn al opgestart met het aanleggen van de parkinfrastructuur. In juli a.s. zal met de installatie van de windturbines worden begonnen. Als het windpark in bedrijf is gesteld zal het het grootste single onshore windpark in Europe zijn. Als onderdeel van de order verzorgt GE ook service en onderhoud gedurende 25 jaar.

Luxcara
Luxcara werd 2009 opgericht en heeft zich sindsdien met een assetvermogen van 3 GW en een investeringsvolume van meer dan 3 miljard euro tot een van de grootste asset management bedrijven in Europa ontwikkeld. In April 2019 werd de koop van het windpark Önusberget van de Zweedse windparkontwikkelaar Svewind door Luxcara bekend gemaakt.

 

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.