Geluid Vestas V90 vastgelegd in Zeeland

| 18 augustus 2014

Zeewind en Camperwind B.V. hebben het geluid van een Vestas V90 met een rotordiameter van 90 m uit het jaar 2007 vastgelegd. Een geweldige geluidsbeleving deze windturbine in stereo tijdens windkracht 7 aan de Oosterschelde. De collage bestaat uit een aantal opnames waarbij de turbine steeds dichter benaderd is. In het eerste deel, op een afstand van ca. 50 meter, hoor je veel windgeluid, en een messcherpe fluittoon van de rotorbladen die snijden door de wind.

Naarmate de microfoons dichterbij komen worden meer de geluiden van de gondel hoorbaar en wordt het stereo beeld breder. In het laatste deel is de afstand nog maar ca. 5 meter, vrijwel recht onder de rotorbladen. Vanuit deze positie zijn de microfoons omhoog, op de scherpe kant van de bladen gericht, waardoor het lijkt alsof je ze hoort ‘klepperen’. Misschien is dit ook wel zo.”

vestas_portland

In de greppel
Bij het opnemen van het geluid van een windturbine heb je twee lastige kwesties. Ten eerst moet het (vrij hard) waaien willen ze geluid maken, en daarbij staan ze doorgaans op hele open plekken. De wind moet natuurlijk vrij doorgang hebben. Zo ook bij deze. Een voordeel is wel dat de meeste goed toegankelijk zijn en je met de auto dicht bij kunt komen. Door de microfoons laag, achter de open autodeur te houden kon redelijk goed de wind uit de microfoons gehouden worden. Om echt dichtbij te komen moest er nog wel een stukje kale akker overbrugd worden. Geen optie met de auto, maar gelukkig liep er vlak langs een vrij diepe greppel waarin geschuild kon worden voor de wind.

Gegevens van de windturbine

Type: vestas V90
Rotor diameter: 90 meter.
Bouwjaar: 2007
Locatie: windturbine park Kats
Eigendom: Zeeuwind en Camperwind B.V.
Meer informatie over dit park op de website van Zeeuwind

Klik hier voor het geluid.”

Geluidsoverlast

Dat windturbines veel geluid produceren is zeker na het beluisteren van deze opname wel duidelijk. Dit is dan ook een veel aangevoerd argument als het gaat om bezwaren tegen het plaatsten van windparken. Iets waarbij je vraagtekens kunt zetten. Bij harde wind worden ze al vrij snel overstemd door allerlei omgevingsgeluid van bomen, struiken, rondvliegende dakpannen etc. en zo pal aan de kust, het gebulder van de golven. Je moet dan toch vrij dicht bij komen om ze te horen. Wat op zich wel een indrukwekkende ervaring is. Een interessant artikel over windenergie en technische uitwerking over het geluid van windturbines kun je lezen op Wikipedia
Mooi of niet
Windparken voorzien ons in steeds grotere mate van energie, die we ook in steeds grotere mate gebruiken. Het is natuurlijk noodzakelijk en vanzelfsprekend dat we de wind gebruiken voor onze energiebehoefte, en zullen we de nadelen ervan moeten ondervinden. En ervan uitgaan dat de technieken zich steeds verbeteren waardoor stillere en kleinere exemplaren rendabel worden. Maar het zijn wel industrie geluiden, en zouden misschien op veel grotere schaal in industrie gebieden geplaatst moeten worden. Die zijn doorgaans toch al lawaaierig en lelijk. Hoewel  het geluid prachtig kan zijn en deze windturbines ook best mooi en indrukwekkend zijn om te zien, lijkt het  geen aantrekkelijk idee om de hele kustlijn van Zeeland er mee vol te zetten.”

Klik hier voor de geluidenkaart van Zeeland.

Bron: het geluid van Zeeland.nl

Tags: , , , , ,

Category: Electriciteit, Onderhoud, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.