Innovatiekavel Borssele biedt ruimte aan 2 windturbines (20 MW)

| 18 oktober 2016

Het TKI Wind op Zee zet zich in voor test- en demonstratiefaciliteiten voor offshore wind. Deze faciliteiten zijn bedoeld om (Nederlandse) innovaties op het gebied van wind op zee te implementeren, testen, demonstreren en bewijzen om de kostprijs van offshore windenergie omlaag te brengen. De eerste locatie op zee in Nederland die voor dit doel beschikbaar wordt gesteld, is het innovatiekavel in Borssele (kavel V).

Het innovatiekavel biedt ruimte aan 2 windturbines met een gezamenlijk maximaal vermogen van 20MW. Deze turbine(s) zullen met een eigen 66kV kabel worden aangesloten op het platform van TenneT. Dit platform zal waarschijnlijk in Q3 2020 operationeel zijn. Het project is volledig contractueel gescheiden van de parken op de andere kavels in Borssele en zal bijdragen aan de duurzame energievoorziening in Nederland.

Consortia kunnen in een tender een bod doen op beide posities als één project. In zo’n consortium kunnen diverse innovatieve partijen samenwerken. De regeling biedt ruimte voor het demonstreren van o.a. turbines, fundaties, installatiemethodes maar ook andere technologie en componenten. De focus ligt op innovaties die vallen binnen Technology Readiness Level 7 tot 9. Het innovatiekavel is dus geen experimenteerruimte.

De regeling voor de tender zal binnenkort in een internetconsultatie door het Ministerie van Economische Zaken aan de markt worden voorgelegd. Zoals het zich nu laat aanzien zal de tender in de tweede helft van 2017 worden opengesteld. De bekendmaking van de winnaar zal dan begin 2018 plaatsvinden. Alles met het voorbehoud dat de definitieve regeling leidend is. Voor de duidelijkheid is het goed om te vermelden dat RVO de tender en de evaluatie van de biedingen uitvoert. De informatie vanuit RVO is dan ook leidend.

Kijk voor nadere informatie over de tender en de gegevens van het Innovatiekavel op offshorewind.rvo.nl voor Site investigations, EIA en Project & Site Description (nader te publiceren).

Bron: TKI wind op zee

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.