Noorwegen onderzoekt 3 offshore windenergiegebieden voor tenders in 2025

| 18 september 2023

De Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE) is door de Noorse overheid gevraagd om een strategische effectrapportage uit te voeren voor drie offshore windenergiegebieden die voor tenders in 2025 in aanmerking komen.

20 potentiële gebieden voor windenergie. Bron NVE

De drie offshore windenergiegebieden werden geselecteerd uit een lijst van de NVE met 20 potentiële offshore gebieden. Eerder had NVE aan de regering voorgesteld om de reeds bestaande gebieden Sørlige Nordsjø II en Utsira Nord uit te breiden met de velden Sørvest F en Vestavind F. Daar wordt nu naar gekeken, naast de introductie van een compleet nieuw gebied: Vestavind B.

In de gebieden Sørlige Nordsjø II en Utsira Nord lopen op dit moment al de eerste tenders voor deelgebieden voor een totaal vermogen van 3 GW.

De gebieden Sørlige Nordsjø II en Utsira Nord zijn geopend op basis van een strategische effectbeoordeling uit 2012. Sørlige Nordsjø II ligt ca. 225 km ten zuidwesten van de stad Kristiansand vlak tegen de zeegrens aan met Denemarken. Het gebied is 2.600 km2 groot en geschikt voor windturbines met vaste fundamenten. Utsira Nord is 980 km2 groot en ligt ca. 40 km ten westen van de kuststad Haugesund. Gezien de waterdiepte komt Utsira Nord slechts in aanmerking voor windturbines met vaste fundamenten.

Het uitgangspunt na de beoordeling van 2012 was dat er 3.000 MW kon worden ontwikkeld in het Sørlige Nordsjø II-gebied en 1.500 MW in het Utsira Nord-gebied.

Door de voorgestelde uitbreiding in Zuidwest F en Vestavind F veranderen de voorwaarden voor de beoordeling uit 2012 en daarom moet er een strategische effectbeoordeling worden uitgevoerd voor de effecten van de capaciteitsuitbreidingen.

Vestvind B

Het geselecteerde derde offshore gebied is Vestavind B met een grootte van 2 985 km2 en een gemiddelde waterdiepte van 350 m. Dat betekent dat slechts windturbines met drijvende fundamenten mogelijk zijn. Vestvind B ligt op hoogte van het Sognefjord ca. 40 km uit de kust van het Noorse vaste land.

De strategische studie van de drie offshore gebieden door het NVE moet in november 2024 afgerond zijn. NVE heeft ook de opdracht gekregen om te beginnen met de strategische effectbeoordelingen van de andere gebieden die relevant zijn voor aankondigingen tot 2040. Deze beoordelingen moeten eind juni 2025 zijn afgerond. Noorwegen heeft het doel om in 2040 over 30 GW offshore windenergievermogen te beschikken. Bron: Noorse overheid

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.