Laatste kans: Offshore Seminar bespreekt de ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van decommissioning en recycling

| 18 april 2022

In hoeverre speelt recycling een rol bij het ontmantelen van offshore energie productiefaciliteiten? Op 20 april, geven verschillende industrie experts vanuit hun eigen vak specialiteit hier hun visie op tijdens de Decommissioning & Recycling-editie van Offshore Seminar, in Hal4 aan de Maas in Rotterdam.

In de komende decennia zullen verschillende olie en gas offshore productieplatforms worden ontmanteld. Tegelijkertijd moet er al vooruit nagedacht worden over het toekomstig ontmantelen van de vele offshore windturbines die in rap tempo in de Noordzee en boven de Waddenzee worden geplaatst.

Wat zijn de regels omtrent het verwijderen van offshore platforms en windturbines. Wat komt hier allemaal bij kijken? In hoeverre speelt recycling een rol in dit proces?
Offshore Seminar belooft een boeiend programma waar sprekers vanuit verschillende ooghoeken dit onderwerp zullen benaderen. Martine Hauwert is de moderator tijdens dit evenement.

Decommissioning

Bert van Grieken van Sea2Cradle geeft het startsein met hun ervaring in ervaring met duurzame groene maritieme recycling. Pim Reuderink van Bureau Veritas benadrukt het belang van een integrale aanpak bij de planning voor een veilig en betaalbare ontmantelingsproces. Marcella Croes-Schalken van Modern American Recycling Services zal vervolgens in gaan op de uitdagingen die komen kijken bij het verwijderen van offshore platforms, terwijl Martin Bruins van Platform Brokers in op de mogelijkheden en voordelen van het hergebruik van offshore productiefaciliteiten voor andere olie- en gasontwikkelingen.

Duurzaamheid als onderdeel van het business plan

Egbert Vennik van Hendrik Veder Group bespreekt tijdens Offshore Seminar het belang van duurzaamheid als onderdeel van de business case voor de maritieme industrie. Een geïntegreerde aanpak zal niet alleen leiden tot een hoger duurzaamheidsprofiel, maar ook tot kostenbesparingen. Wout Stapel van Van Oord heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van mogelijke technieken die gebruikt kunnen worden voor de volledige verwijdering van windturbine funderingen, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

Recyclen van windturbines

Alhoewel de eerste offshore windturbines in het Nederlandse deel van de Noordzee voorlopig nog niet verwijderd worden, is de industrie momenteel heel actief aan het nadenken over hoe de windturbines uiteindelijk weer hergebruikt kunnen worden. Hierbij ligt het accent op het recyclen van de rotorbladen, wat tot nu toe de grootste uitdaging geeft. De kunststof composiet bladen van windturbines vormen een uitdaging omdat er nog geen economisch lucratieve methode is om de volledige wieken op grote schaal te recycleren. Harald van der Mijle Meijer van TNO bespreekt de uitdagingen en geeft uitleg over een onderzoek dat door TNO is uitgevoerd naar de efficiënte terugwinning van de glasvezel uit het bladmateriaal. Ook vanuit jonge engineers wordt naar dit onderwerp gekeken. Een aantal KIVI studenten bespreken hun mogelijke oplossingen voor het hergebruik van windturbinebladen als onderdeel van Engineer the Future competitie.

Neem deel aan de discussie! Er zijn nog kaarten beschikbaar, meld je nu aan via Offshore Seminar.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.