Open Energiedag 2023 trekt ruim 7000 bezoekers

| 18 september 2023

De 2023-editie van de Open Energiedag heeft afgelopen zaterdag meer dan 7000 bezoekers aangetrokken. Ruim zestig duurzame energieprojecten, verspreid door het land, openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project.

Bron: NVDE (LinkedIn)

Minister Rob Jetten opende de dag bij energiecoöperatie WPN in Nijmegen. “Er zijn veel plekken waar je tijdens de Open Energiedag op bezoek kan gaan. Ik hoop dat duizenden Nederlanders dat doen en dat ze geïnspireerd raken voor de energietransitie”. “Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.”

De NVDE maakt een jaarlijks evenement van de Open Energiedag. Uit representatief onderzoek van Motivaction in augustus blijkt dat 18 procent van de Nederlanders graag op excursie zouden gaan naar een zonne-, wind- of ander duurzaam energieproject.

Ruim zestig duurzame energieprojecten openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project. De volgende windprojecten deden o.a. mee: Windpark Fryslân, Windpark Koningspleij, dorpsmolen van Reduzum, Windparken Oosterscheldekering, Windpark Streepland, Windpark Oostpolderdijk, Windpark Kattenberg, Windpark Greenport-Venlo, Windpark Egchelse Heide, Windpark De Kookepan, Windpark Oeverwind, De Watergeuzen en Business Centre Treeport.

Discussie: burger als supporter energietransitie

Minister Rob Jetten ging tijdens de opening in discussie met de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst en de voorzitter van de energiecoöperatie WPN Ron Stevens, onder leiding van Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. Ze benoemden het belang van burgers als supporters van de energietransitie en bespraken plannen en beren op de weg richting honderd procent duurzame energie, inclusief warmte. Als openingshandeling maakte minister Jetten een selfie met de coöperatieve windmolen op de achtergrond. De minister nam net als alle aanwezigen een kijkje in de windmolen.

Daar krijg je energie van

De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte de campagne samen met zes (branche-) organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. Volgend jaar vindt de vierde editie plaats op de derde zaterdag van september. Bron: NVDE

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.