’s Werelds eerste recyclebare windturbineblad is een feit

| 18 maart 2022
's Werelds eerste recyclebare windturbineblad is een feit

Bron: LM Wind Power

Het ZEBRA-consortium (Zero Waste Blade ReseArch) kondigde op 17 maart aan dat de eerste prototype van haar 100% recycleerbaar windturbineblad is geproduceerd.

Het 62 m lange rotorblad is gemaakt door LM Wind Power, met gebruikmaking van Arkema’s Elium®-hars, een thermoplastische hars die bekend staat om zijn recycleerbare eigenschappen, in combinatie met de nieuwe hoogwaardige glasweefsels van Owens Corning.

Het ZEBRA-project (Zero Waste Blade ReseArch), dat in september 2020 van start ging, is een uniek partnerschap onder leiding van het Franse onderzoekscentrum IRT Jules Verne en verenigt industriële bedrijven als Arkema, CANOE, Engie, LM Wind Power, Owens Corning en SUEZ. Het doel is de technische, economische en ecologische relevantie van thermoplastische windturbinebladen op ware schaal aan te tonen, met een eco-ontwerpbenadering om recycling te vergemakkelijken.

Binnen het project heeft LM Wind Power het grootste thermoplastische blad ter wereld ontworpen en gebouwd in zijn Ponferrada-fabriek in Spanje. Deze mijlpaal is bereikt na een jaar van materiaalontwikkeling en tests, ondersteund door procestests op subcomponentniveau door de consortiumpartners.

De vloeibare thermoplastische hars is geschikt voor de fabricage van grote onderdelen door middel van harsinfusie, gecombineerd met Owens Corning high performance weefsels. Het resulterende composietmateriaal levert gelijkaardige prestaties als thermohardende harsen, maar met een belangrijk uniek voordeel: het is recycleerbaar. Dit gebeurt volgens een geavanceerde methode, chemische recycling genaamd, die toelaat de hars volledig te depolymeriseren, de vezel van de hars te scheiden en een nieuwe maagdelijke hars & High Modulus Glass terug te winnen. Deze is weer opnieuw te gebruiken waardoor de kringloop wordt gesloten.

Deze methode, ontwikkeld door Arkema en CANOE-partners, wordt getest op alle composietonderdelen, inclusief het afval dat bij de productie ontstaat. Owens Corning is ook belast met het vinden van oplossingen voor glasvezelrecycling door omsmelten of hergebruik in verschillende toepassingen. Naast materiaaltesten en procesproeven hebben de bedrijven ook vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling en optimalisering van het fabricageproces door gebruik te maken van automatisering, om het energieverbruik en het productieafval te verminderen.

Vervolgstappen

LM Wind Power zal nu beginnen met full-scale structurele levensduurtesten in zijn Test and Validation Centre in Denemarken, om de prestaties te verifiëren van het composietmateriaal dat wordt gebruikt voor het maken van het blad en de haalbaarheid ervan voor toekomstige duurzame productie. Zodra deze tests zijn afgerond, zullen ook de recyclingmethoden aan het einde van de levensduur worden gevalideerd. De volgende stappen zijn de recycling van productieafval, de ontmanteling en recycling van dit eerste blad en de analyse van de testresultaten.

Naar verwachting is het project in 2023 gereed. Bron: LM Wind Power

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.