Shell en Simply Blue Group slaan opnieuw handen ineen bij ontwikkeling drijvende wind

| 18 november 2021
Shell en Simply Blue Group slaan opnieuw handen ineen voor ontwikkeling drijvende wind

Bron: Simply Blue Group

Shell heeft een overeenkomst gesloten met de Ierse ontwikkelaar Simply Blue Group om een 51%-aandeel te verwerven in hun Western Star-venture, dat een drijvend windpark voor de kust van Clare in Ierland wil ontwikkelen. De joint venture wil proberen in totaal tot 1,35 GW te ontwikkelen.

De Western Star Joint Venture zal worden opgezet door personeel van Simply Blue Group en deskundigen op het gebied van drijvende windenergie van Shell. Het project zal worden geleid vanuit het hoofdkantoor van Simply Blue Group in Cork. Het project is gericht op het benutten van het enorme potentieel aan drijvende wind in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Ierland.

Western Star drijvende wind project

Het Western Star-project zal op ten minste 35 km afstand van de westkust van Co. Clare worden gerealiseerd,  in wateren van meer dan 100 m diep. Het totale vermogen dat gepland staat is maximaal 1,35 GW. Dit is voldoende om het equivalent van 1.145.000 huizen in Ierland van stroom te voorzien. De joint venture zal trachten in de eerste fase 300 tot 450 MW te ontwikkelen, gevolgd door nog eens 700 tot 900 MW.

De eerste fase zou turbines van 15 MW tot 18 MW kunnen omvatten. De assemblage, installatie en in bedrijfstellen van deze turbines zou honderden banen in de plaatselijke toeleveringsketen kunnen opleveren. Ook voor de exploitatie en het onderhoud van de turbines op lange termijn zullen lokale vaardigheden en diensten nodig zijn om deze industrie te ondersteunen.

Het nieuws volgt op een soortgelijke overeenkomst eerder dit jaar tussen Shell en Simply Blue Group voor de gezamenlijke ontwikkeling van het 1,3 GW drijvende windproject Emerald voor de zuidkust van Ierland in de Keltische Zee.

Hessel de Jong, Offshore Wind General Manager Europe, Shell: “Shell heeft de duidelijke ambitie om in 2050 een energiebedrijf te zijn met een netto-uitstoot van nul, in lijn met de samenleving. Wij streven ernaar meer hernieuwbare energie te leveren aan zowel consumenten als bedrijven. Samenwerking met kustgemeenschappen om gedeelde waarde te creëren is de sleutel tot succes voor zowel het drijvende windproject Western Star als het eerder aangekondigde Emerald-project, en daarom hebben wij gekozen voor samenwerking met Simply Blue Group.”

Hugh Kelly, medeoprichter en commercieel directeur van Simply Blue Group: “Er is een enorm windpotentieel voor de westkust van Ierland en Simply Blue Group is verheugd opnieuw met Shell samen te werken aan de gezamenlijke ontwikkeling van het Western Star-project. Het project zal gebruik maken van drijvende offshore windtechnologie om koolstofvrije elektriciteit te produceren en zal Ierland enorm helpen op weg naar een groene energietoekomst met duurzame elektriciteit uit eigen land die zowel milieu- als economische voordelen voor het hele land oplevert. Simply Blue Group zet zich in voor de ontwikkeling van drijvende offshore windprojecten in Ierland”.

Naast het drijvende windpark Western Start zal Simply Blue Group ook een golfenergieconverterpark  ontwikkelen op ongeveer 4 km uit de kust. Dit project zal zich in eerste instantie richten op een gefaseerde installatie, bestaande uit twee fasen met in eerste instantie 5 MW capaciteit, alvorens op te bouwen tot een 30 MW demonstratie-array, zo staat te lezen op de website van Simply Blue Group. Bron: Shell

Tags: , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.