Startsein bouw Hollandse Kust Noord met plaatsen eerste monopile

| 18 oktober 2022

© CrossWind

Met het plaatsen van de eerste monopile is op maandag 17 oktober het startsein gegeven van de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust Noord. De komende maanden plaatst Van Oord in totaal 70 monopiles in het windpark van CrossWind.  

Van Oord werd in 2020 gecontracteerd door CrossWind, een joint-venture van Shell en Eneco. Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en de installatie van de windturbines. Voor de installatie van de monopiles werkt Van Oord samen met DEME, die haar offshore installatieschip Innovation inzet. Het plaatsen van de monopiles is naar verwachting medio 2023 gereed. De TP-loze monopiles zijn door Sif op Maasvlakte 2 geproduceerd dienen als fundatie voor de Siemens Gamesa 11 MW windturbines.

Slim windpark

Bij de bouw van het windpark past CrossWind diverse innovaties toe, zoals waterstofproductie op zee en drijvende zonnepanelen. Met deze innovaties draagt het windpark als eerste slimme windpark van ons land in belangrijke mate bij aan de versnelling van de energietransitie.

Tjalling de Bruin legt uit: “Het waait niet altijd overal even hard. Hoe zorg je zelfs bij weinig wind dat er toch groene stroom geleverd kan worden? Samen met onze partners onderzoeken we vijf verschillende innovaties die zijn ontworpen om deze uitdagingen aan te gaan. Zo proberen we ervoor te zorgen dat toekomstige windparken op zee een constante stroomleverancier zijn, ongeacht hoe de wind waait, en helpen we het elektriciteitsnet stabiel te houden.”

Windpark Hollandse Kust Noord wordt gebouwd op zo’n 18 kilometer uit de kust ligt, ter hoogte van Egmond aan Zee. Het windpark moet eind 2023 operationeel zijn. Het windpark heeft dan een opgesteld vermogen van 759 MW. Dit komt neer op een groene energieproductie van minstens 3,3 TWh per jaar. Bron: Eneco

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.