UK: Onshore windpark Whitelee wordt voorzien van batterijopslag

| 18 juni 2019

De lokale en centrale Schotse overheid heeft het plan van Scottish Power goedgekeurd om een lithium-ion batterij te plaatsen bij windpark Whitelee voor de opslag van elektrische energie. Whitelee is met 215 windturbines van Siemens en Alstom en 539 MW vermogen het grootste onshore windpark in de UK.

De locatie is ca. 15 km ten zuiden van Glasgow in de buurt van de plaats Eaglesham. Eigenaar van het windpark is Scottish Power, de Schotse dochteronderneming van het Spaanse energiebedrijf Iberdrola. De investeringskosten van de batterijopslag met een vermogen van 50 MW is 22,45 miljoen Euro. Eind 2020 zal het opslagsysteem operationeel zijn. Naast het dempen van pieken en dalen van de stroomproductie heeft het opslagsysteem ook de functie om de compatibiliteit van de geleverde stroom met het E-net te verhogen door blindstroomcompensatie en stabilisatie van de stroomfrequentie.

Whitelee wordt het vierde windpark in de UK met batterijopslag. Eerder werd in de drie volgende windparken een batterijopslag geplaatst:

– Pen y Cymoedd, het 228 MW onshore windpark in het zuiden van Wales van het Zweedse  energiebedrijf Vattenfall, heeft een batterij met een vermogen van 22 MW.

– Hywind, het 30 MW drijvende offshore windpark aan de oostkust van Schotland op hoogte van de plaats Peterhead van het Noorse energiebedrijf Equinor, heeft een batterij met een vermogen van 1 MW.

– Burbo Bank, het 328 MW offshore windpark in de Liverpool Bay van het Deense energiebedrijf Ørsted, heeft een batterij met een vermogen van 2 MW. Afbeelding: Scottish Power

 

Tags: , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.