van Bussel hoogleraar windenergie TU-Delft

| 18 januari 2009
bron: TU Delft

Afgelopen vrijdag hield prof dr. Gerard van Bussel zijn intreerede aan de TU-Delft ter gelegenheid van zijn aanstelling als hoogleraar windenergie. Op vrijdag 16 januari stond windonderzoek centraal op de TU Delft.

Niet alleen wordt de nieuwe Open Jet Facility (OJF) geopend, ook is er een symposium over windtunnelonderzoek. Van Bussel voorziet een grote groei van de Nederlandse windenergie-productie met offshore windturbines met rotordiameters tot 200 meter. De OJF heeft een uitstroomopening met een oppervlak van 2,85 x 2,85 meter en genereert windsnelheden tot 35 m/s (windkracht 12)

Van Bussel

Naast de opening van de nieuwe windtunnel gaf prof.dr. Gerard van Bussel op vrijdag 16 januari zijn intreerede. Van Bussel: ‘Wind was en wordt voor Nederland belangrijk. Nederland produceert nu 4,5% van haar elektriciteit met windturbines maar dat kan en moet flink omhoog. Denemarken produceert al 23% van zijn elektriciteit met windenergie en heeft zich ten doel gesteld om het aandeel te laten toenemen tot 50 %.’ ‘Toekomstige offshore windturbines kunnen een flink stuk groter worden met diameters van 170 tot 200 meter en een vermogen van 10 MW. Zo kan de productie van windstroom op zee een flink stuk stijgen. Een ophoging naar 10.000 MW wordt dan mogelijk. En met 14.000 MW totaal geïnstalleerd windvermogen kan ook in Nederland 35 – 40% van de elektriciteitsbehoefte worden gedekt.’

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.