Vattenfall tekent eerste stroomcontract voor Hollandse Kust Zuid

| 18 maart 2021

© Vattenfall

Vattenfall heeft een stroomcontract afgesloten voor Hollandse Kust Zuid (HKZ) met Air Liquide, een internationaal opererend bedrijf in gassen, technologieën en diensten voor industrie en gezondheid. Air Liquide zal als het windpark gereed is in 2023 gedurende 15 jaar lang 100 GWh per jaar aan elektriciteit afnemen. Het is het eerste stroomcontract aangekondigd voor HKZ en tevens het eerste stroomcontract in Nederland voor Air Liquide.

Air Liquide zal de stroom gebruiken om een ​​deel van haar industriële en medische gasproductie-assets in Nederland te voorzien. Zo bouwt de Groep in de haven van Moerdijk de eerste zuurstofproductie-installatie op wereldschaal die geschikt is om duurzame energie in het net op te nemen.

De hoeveelheid ingekochte stroom tijdens de PPA-contractperiode is gelijk aan 15% van het huidige verbruik van de Groep voor haar activiteiten in Nederland. De door wind opgewekte elektriciteit zal gedurende de looptijd van het contract tot 750.000 ton CO2-uitstoot besparen.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: “We zijn verheugd dat Air Liquide, dat ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen heeft, groene elektriciteit van Vattenfall gaat afnemen. Het bedrijf geeft ons daarmee de zekerheid van de levering van duurzame energie voor een langere periode en daarmee de mogelijkheid om te investeren in nieuwe wind- en zonneparken. Dat is een belangrijk onderdeel van onze ambitie om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Nederland moet omschakelen naar een fossielvrije toekomst en wij willen dat ook voor onze zakelijke klanten mogelijk maken.”

HKZ

Hollandse Kust Zuid is het eerste en grootste windpark op zee ter wereld dat zonder subsidie wordt gebouwd. Het windpark komt tussen 18 en 36 kilometer voor de kust van Nederland tussen Den Haag en Zandvoort te liggen. Dit jaar wordt begonnen met de bouw. Als het windpark in 2023 is voltooid, zullen de 140 Siemens Gamesa, type SG 11.0-200 DD, 11 MW offshore windturbines jaarlijks ruim 6 TWh aan groene stroom produceren.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.