Vestas levert windturbines met deel torens van staal met lagere emissie voor Nordlicht 1 en 2 projecten

| 18 juni 2024

Vestas heeft een voorwaardelijke overeenkomst gesloten voor de levering van 112 V236-15.0 MW windturbines voor de Nordlicht 1 en 2 offshore windprojecten van Vattenfall en BASF in de Duitse Noordzee.

© Vestas

Naast de levering van windturbines, omvat het contract een service- en garantieovereenkomst met een looptijd van 5 jaar, gevolgd door een operationele ondersteuningsovereenkomst tot 30 jaar.

Lagere CO2-uitstoot

Bij de productie van de stalen torens past Vestas deels een methode toe die de uitstoot moet doen verminderen. De bovenste secties van 56 van de 112 torens zullen worden gemaakt van staal wordt gefabriceerd met 100 procent staalschroot, gesmolten in een oven die voor 100 procent wordt aangedreven door windenergie. Deze methode moet de koolstofvoetafdruk met 66 procent verminderen, ten opzichte van de productie van zware staalplaten via een conventionele staalproductiemethode.

In totaal gaat het om 24 procent van de totale massa van de zware stalen platen die worden gebruikt voor het windpark. Dit moet leiden tot een vermindering van 16 procent van de totale koolstofvoetafdruk van de torens, aldus Vestas

Nordlicht 1 & 2

Het Nordlicht windpark ligt 85 kilometer ten noorden van het eiland Borkum in de Duitse Noordzee en bestaat uit twee afzonderlijke locaties: Nordlicht 1 met een capaciteit van 980 MW en Nordlicht 2 met 630 MW. Vattenfall ontwikkelt en bouwt de Nordlicht locaties. Zodra ze volledig operationeel zijn, zal hun gecombineerde productie naar verwachting ongeveer 6 TWh per jaar bedragen, gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 1,6 miljoen Duitse huishoudens.

De start van de bouw van Nordlicht 1 en 2 is gepland voor 2026. Volgens de huidige planning worden de windturbines in 2027 (Nordlicht 1) en 2028 (Nordlicht 2) geïnstalleerd. Naar verwachting zullen de windparken in 2028 volledig operationeel zijn. Bron: Vestas

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.