Vestas ontvangt order van RWE voor offshore windpark Nordseecluster

| 18 juni 2024

Onder de naam Nordseecluster ontwikkelt het Duitse energiebedrijf RWE een offshore windpark in de Duitse Noordzee. Voor de levering van de windturbines heeft RWE gekozen voor de Deense windturbinefabrikant Vestas.

 © Vestas

De ontwikkeling van Nordseecluster is opgesplitst in Nordseecluster A met 660 MW vermogen en Nordseecluster B met 900 MW vermogen. Het windparkgebied ligt ca. 50 km ten noorden van het Duitse eiland Juist.

In februari 2023 werd Vestas al uitgekozen als voorkeursleverancier. Voor de Nordseecluster A heeft Vestas en vaste order ontvangen voor 44 offshore windturbines van het type V236-15MW (236 m rotordiameter en 15 MW vermogen). De order bevat naast de levering van de windturbines ook onderhoud en service voor 5 jaar. De offshore werkzaamheden zullen 2025 opgestart worden. Na verwachting zal dit gedeelte van het windpark begin 2027 operationeel zijn.

Vestas heeft voor de Nordseecluster B in mei j.l. een voorwaardelijke order ontvangen voor 60 windturbines ook van het V236-15MW type. Verwacht wordt dat dit gedeelte 2025 opgestart wordt en 2029 operationeel zal zijn.

RWE heeft al een aantal toeleveranciers gecontracteerd zoals: Atlantique Offshore Energy, het bedrijfsonderdeel voor maritieme energie van het Franse bedrijf Chantiers de l’Atlantique, voor twee transformatorstations, het Griekse bedrijf Hellenic Cables voor de kabels, het Chinese bedrijf Dajin Offshore voor de monopile-funderingen die door het Nederlandse bedrijf Van Oord geplaatst zullen worden en het Noorse bedrijf Havfram Wind voor het transport en de installatie van de windturbines.

RWE wil met haar offshore windenergievermogen van op dit moment 3,3 GW groeien naar 10 GW in 2030. In het kader van deze doelstelling neemt het windpark Nordseecluster een belangrijke plaats in.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.