Windenergie gaat bijdragen aan duurzaam en zelfvoorzienend Forteiland Pampus

| 18 juni 2020

© Paul de Ruiter Architects

Forteiland Pampus, gelegen uit de kust van Muiden, wordt als eerste Nederlands UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij. Windenergie gaat hierbij ook een rol spelen. Deze week maakte Pampus de plannen voor een grootschalige transformatie van het Forteiland bekend.

Het project, ontworpen door Paul de Ruiter Architects moet van het forteiland een showcase voor de energietransitie en voor het verduurzamen van erfgoed maken, aldus Pampus.

Forteiland Pampus is een kunstmatig eiland dat in de 19 eeuw is aangelegd als sluitsteen van de 135 km lange verdedigingslinie (De Stelling van Amsterdam) die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee. Het eiland kon was destijds als zelfvoorzienend. Het kon 200 soldaten langdurig voorzien van water en energie, zonder aansluiting met de wal. Met de nieuwe plannen wordt deze functie weer nieuw leven ingeblazen.

Het transformatieproject, dat naar verwachting in 2022 afgerond wordt, bestaat uit verschillende toepassingen die bijdragen aan de zelfvoorziening en duurzaamheid van het eiland. Het gaat hier om een nieuw circulair entreegebouw met geïntegreerde voorzieningen, een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, verduurzaming van de overige historische gebouwen en een duurzame vloot.

Voor energieopwekking zet Pampus in op een combinatie van zonne-energie en windenergie, samen met een overwegend forse energieopslag. Daarnaast wordt ook een biovergister ingezet om het organisch afval van het eiland om te zetten in groene gas en plantvoeding. Deze combinatie van verschillende opwekvormen moet gedurende het gehele jaar voor voldoende energie zorgen (ca. 180.000 kWh). Het project werd afgelopen dinsdag symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister.

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.