Windpark IJsselmeer af en toe stil ivm bescherming vogels

| 18 april 2014

De windmolens moeten af en toe stil worden gezet ivm de bescherming van vogels zegt ecoloog Jan van der Winden. Namens Bureau Waardenburg onderzoekt hij de ecologische gevolgen van het nog te bouwen Windpark Fryslan aan het IJsselmeer. 

Van der Winden benadrukt dat het over hele specifieke situaties gaat en dat het stilstaan maar zeer weinig zal gebeuren. “Dat kan via een sms’je aan het commandocentrum en dan staan de turbines binnen een paar seconden stil. De vogels passeren en de turbines gaan weer aan”, zegt Van der Winden. “Dus het gaat maar over tienden van procenten in energieverlies.” Het stilzetten is geen vrije keuze voor de eigenaar van het park. “Dit is een beschermd natuurgebied met beschermde vogels. We moeten vanuit de wet redeneren.” Deze stillegclausule is in Nederland nog niet eerder voorgekomen.

Naast het stilzetten bevat het nog niet gepubliceerde rapport van Van der Winden ook het advies om de molens een eindje van de dijk te plaatsen en om eilanden en vooroevers aan te leggen. Dat zou de vogels ontmoedigen om in de buurt van de molens te komen.Windmolenpark

Luister hier naar een fragment van ecoloog Van der Winden.

Luister hier naar het radiofragment.

Tags: , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.