Windpark Zeewolde investeert in slimme camera’s voor detectie zeearenden

| 18 oktober 2023

In het gebied van Windpark Zeewolde vliegen zeearenden. Om de zeearend te beschermen tegen aanvaringen met een windturbine, investeert Windpark Zeewolde meerdere miljoenen euro’s in moderne camera’s die een zeearend kunnen herkennen.

Zeearend bij een windpark. Foto: Dirk van Straalen

De Nederlandse zeearend doet het goed in Nederland. 2023 werd een recordjaar met 28 succesvolle nesten waaruit maar liefst 45 jongen uitvlogen. Ook in de Oostvaardersplassen leven zeearenden en ook zij hebben dit jaar jongen gekregen. Deze zeearenden vliegen ook in het gebied van Windpark Zeewolde.

Door de groei van het aantal zeearenden in Nederland, neemt ook de kans op een aanvaring met bestaande windturbines toe. Daarom is eerst onderzocht waar zeearenden in Windpark Zeewolde extra risico lopen en welk systeem het beste werkt. Er is vervolgens goed overleg met de provincie geweest en besloten om het geavanceerde camerasysteem van Biodiv-Wind SAS te installeren.

Als het camerasysteem een zeearend aan ziet komen, schakelen de windturbines in de buurt automatisch uit en krijgt de zeearend alle ruimte. Het systeem wordt medio 2024 geïnstalleerd.

Directeur van Windpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “Windpark Zeewolde is een echt gebiedsinitiatief. Samen hebben we het park gebouwd en samen zorgen we goed voor het gebied. De zeearend is daar een onderdeel van én een prachtige vogel. Zijn veiligheid in ons projectgebied gaat ons dan ook aan het hart. Met deze investering in een zeearend-detectiesysteem laten we onze inzet om zeearenden in het gebied te beschermen zien.”

Voorzitter Dirk van Straalen van de Werkgroep Zeearend Nederland: “We zijn blij met de beslissing van Windpark Zeewolde om maatregelen te nemen om zeearenden te beschermen. Dit is een belangrijke stap in de bescherming van zeearenden in deze regio. Ze geven hiermee een goed voorbeeld voor andere windparken om op innovatieve wijze gezamenlijk te werken aan een groene toekomst voor mens en natuur.”

Windpark Zeewolde

Windpark Zeewolde B.V. is een uniek gebiedsinitiatief van meer dan 200 boeren, bewoners en moleneigenaren in het buitengebied van Zeewolde. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en moleneigenaren al aandeelhouder. Samen vormen zij de grootste boeren/burgerwindcoöperatie van Europa: Windpark Zeewolde. Met 320 MW is het ook nog het grootste windpark op land in Nederland. Windpark Zeewolde heeft 83 grote moderne windturbines. Deze vervangen de ongeveer 220 verspreid staande turbines en wekken samen bijna drie keer meer energie op dan de huidige turbines.

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.