Windturbine ‘huis’ wordt woonhuis

| 18 oktober 2024

Vattenfall heeft in samenwerking met verschillende partners een nacelle van een windturbine omgebouwd tot een tiny house. Het concept is samen met drie andere concepten te bezichtigen tijdens de Dutch Design Week die dit weekend van start gaat.

Vattenfall wil met het tiny house laten zien hoe materialen op vernieuwende manieren hergebruikt kunnen worden. Afgelopen jaar nodigde Vattenfall vier ontwerpbureau’s uit om na te denken over een tweede leven voor windturbines die het eind hebben bereikt van hun werkende leven.
“Wij zijn op zoek naar innovatieve manieren waarop je materialen van gebruikte turbines zoveel mogelijk als geheel kunt hergebruiken. Dus met zo weinig mogelijk aanpassingen iets nieuws ervan te maken. Dat scheelt grondstoffen, verbruik van energie en zo zorgen we dat deze materialen na hun eerste werkende leven nog vele jaren nuttig zijn.” – Thomas Hjort, Director Innovation Vattenfall
Het tiny house werd bedacht en ontworpen door Superuse en uitgevoerd door Blade–Made en Woodwave. Het bedrijf koos daarbij voor de moeilijkste oplossing: het ontwerpen van een huis dat voldoet aan het bouwbesluit, in de kleinst mogelijke nacelle. De gebruikte nacelle van vier meter breed, tien meter lang en drie meter hoog, is afkomstig van een Vestas V80 2MW turbine die twintig jaar in het Oostenrijkse windpark Gols stond. Het Nederlandse Business in Wind ontmantelde het windpark en stelde de nacelle ter beschikking voor dit project.
De V80 2MW is het eerste model waarvan de gondel groot genoeg is voor een tiny house. Nacelles van latere turbines bieden vaak veel meer ruimte. Ondanks de beperkte afmetingen, voldoet het huisje aan het bouwbesluit en is dus volledig inzetbaar voor bewoning, of vakantiegebruik.
“Van deze generatie zijn zeker tienduizend exemplaren beschikbaar, verspreid over de wereld. Het grootste deel daarvan moet nog ontmanteld worden. Dit biedt perspectief en een uitdaging voor eigenaren en ontmantelaars. Als zelfs zo’n complex bouwwerk als een huis mogelijk is dan zijn tal van simpelere oplossingen ook haalbaar en schaalbaar.” – Jos de Krieger, partner Superuse en Blade–Made

Aan de buitenkant is nog goed te zien dat het tiny house ooit onderdeel was van een windturbine, maar binnen is alles gereed gemaakt voor een comfortabel en huiselijk verblijf. Zo is er een keuken, badkamer en leefruimte. Bovendien is het huis uitgerust met slimme voorzieningen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen en een zonnestroomboiler.

In samenwerking met Reliving werd het tiny house ingericht met duurzaam geproduceerde en tweedehands meubels, waaronder een tafel van circuform waar materiaal van een gerecycled windturbineblad in verwerkt is. De elektrische installatie werd door Feenstra aangelegd.

Alle vier concepten te zien op Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week zijn de vier concepten te zien die de design studio’s hebben ontwikkeld. Naast het tiny house zijn dat een concept om drijvende eilanden te bouwen van gebruikte turbine bladen, kunstwerken die zijn gemaakt van de data die de turbines tijdens hun productieve leven leveren en een visie op de toekomst van hergebruik van turbineonderdelen. Bron: Vattenfall Alle afbeeldingen: Vattenfall/Jorrit Lousberg

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.