100 windmolens scheef in Noordzee

| 19 april 2015

Honderden windmolens in de Noordzee staan niet helemaal recht of dreigen scheef te komen staan. Bij de bouw ongeveer vijf jaar geleden was cementlijm gebruikt om dat te voorkomen, maar de lijm blijkt los te laten door zout, golven en het weer. Acuut gevaar dat de windmolens omvallen is er niet, laat het energiebedrijf Eneco weten.

Eneco laat momenteel zestig van zulke windmolens in het Prinses Amaliawindpark in de Noordzee herstellen. Wereldwijd zijn ongeveer 2.500 windmolens op dezelfde manier gebouwd. Bij ongeveer driekwart daarvan is de cementlijm gebruikt waarmee problemen zijn.

“Een windmolen bestaat uit drie delen: een heistuk dat in de zeebodem wordt geslagen, een middenstuk en daarbovenop de turbine met de wieken. Tegenwoordig kunnen we nauwkeurig heien, vroeger kon dat nog niet. Toen kreeg je de paal nooit helemaal recht de grond in”, legt een woordvoerder van Eneco uit. Een laag cementlijm moet dat verschil herstellen.

Minder rendement

De windmolens halen zo wel niet hun maximale rendement. Een windmolen die iets uit het lood staat, levert minder stroom op, dus minder geld voor de eigenaar. “We moeten de lijm vervangen door iets dat wel houdt, en dat zijn we nu aan het doen”, aldus Eneco.

Offshoreklein

Het bedrijf wil niets zeggen over kosten die ermee zijn gemoeid.

Bron: GVA.be

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.