Siemens slaat overtollige elektriciteit opgewekt door windturbines op

| 19 oktober 2016

Siemens is bezig om overtollige electriciteit opgewekt door windturbines om te zetten in hitte en deze op te slaan in rotsmassa die onder een thermische isolatielaag ligt opgeslagen. Wanneer er veel stroom nodig is, dan wordt de warmte via een stoomturbine teruggezet in stroom.

In een testinstallatie in Hamburg is de warmte-opslag al getest bij temperaturen die boven de 600 graden Celsius uitkomen. Siemens onderzoekt samen met wetenschappers van de Technische Universiteit Hamburg Harburg hoe het proces efficient kan verlopen. De opbouw van de steenmassa en vorm van isolatiemantel zijn cruciaal.

Begin 2017 willen de onderzoekers ook de tweede fase testen en stroom opwekken uit de hitte. Daarvoor wordt een compleet nieuwe, grotere testinstallatie gebouwd die ongeveer 36 megawattuur aan energie moet kunnen opslaan in zo’n 2000 kubieke meter rotsmassa. Als de energie weer nodig is, wordt de hete lucht van de stenen gebruikt om een waterreservoir te verhitten en zo een kleine stoomturbine aan te drijven.

Lees meer

Bron: MO.be

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.