22 jaar oude windturbines Haarlem rijp voor sloop

| 19 september 2016

Een viertal windturbines  (Schoteroog) in Haarlem (40 m ashoogte en een vermogen van 250kW) die in 1994 zijn gebouwd, zijn rijp voor de sloop. Er was nog even hoop dat er twee weer zouden draaien, maar na een technisch onderzoek is dat niet gebeurd. Vanaf augustus 2014 staan deze windturbines al stil. Exploitant Windpark Haarlem trok zich terug. De molens zijn in 1994 geplaatst en volgens de exploitant konden deze nog best wel een poosje mee. 

Na onderzoek door Green Energy Service bleek dat de reparatiekosten in geen verhouding staan met de baten. En zeker gezien de lage energieprijs momenteel. Vanwege provinciaal beleid is vervanging van de windturbines door modellen met een hogere capaciteit onmogelijk.

Een aantal gemeenten waaronder, duurzame energiecoöperaties en Greenpeace Nederland hebben een brief aan Gedeputeerde Staten in Noord-Holland gezonden om het windbeleid aan te passen. Het is de gemeente Haarlem een doorn in het oog dat de windturbines al zo lang stil staan. De gemeente wil de bewoners stimuleren om zelf duurzame energie op te wekken. (Bijvoorbeeld door zonnepanelen). Maar zien de windturbines iedere keer stil staan. Opheldering moet er komen vinden de politieke partijen.

Bron: Haarlems Dagblad

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.