Aandeel duurzame energie overschat door Nederlanders

| 19 juli 2020

© NVDE

Uit een onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft laten uitvoeren blijkt dat Nederlanders het aandeel duurzame energie overschat. Dit geldt voor zowel zonne-energie, windenergie en biomassa. NVDE maakte dit bekend tijdens een uitzending van Vroege Vogels vanochtend.

Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van de NVDE en vond onder een panel plaats in de periode van 30 juni 2020 t/m 2 juli 2020. Het doel van het onderzoek was om te peilen hoe Nederlanders denken over verduurzaming in en na de coronacrisis. Ondervraagden schatten het aandeel duurzame energie op 24,1% terwijl dit in werkelijkheid 8,6% is. Het aandeel windenergie werd geschat op 16% terwijl dit iets minder dan 2% is.

“Als je overschat hoeveel er is, onderschat je hoeveel er nog nodig is,” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “Het is makkelijker om tegen oplossingen te zijn of extra eisen te stellen, als je denkt dat we al heel ver zijn. Maar de urgentie is veel groter dan mensen denken. Er is nog veel meer werk aan de winkel en we hebben echt alle technieken nodig.”

Oproep naar politiek voor groen economisch herstel
De NVDE geeft naar de overheid de boodschap om vast te houden aan het Klimaatakkoord en voor een duurzame doorstart van de economie te kiezen na de coronacrisis. Het onderzoek zou aantonen dat 60% van de Nederlanders het ook belangrijk vindt dat Nederland erop koerst om duurzamer uit de coronacrisis te komen. Zij vinden dat er duurzaamheidseisen moeten worden gesteld aan bedrijven die overheidssteun krijgen. 44% vindt dan ook dat de overheid het meest verantwoordelijk is voor het verduurzamen van Nederland.

De NVDE startte vorige week de campagne Duurzame Doorstart met film, om het draagvlak voor groen herstel te laten zien en te laten groeien. Daarnaast maakte de NVDE een rapportage over de duurzame energiesector in coronatijd, die zij op 9 juni met Koning Willem-Alexander besprak.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.