Bremerhaven in de lift door windenergie

| 19 januari 2016

Bremerhaven stond jarenlang bekend als hoofdstad van de hopeloosheid met een werkeloosheidspercentage van 25%. Het winderige oord aan de Noordzee was afhankelijk van de visvangst, scheepsbouw een een Amerikaans leger wat er een basis had. Maar de vele innovaties in windenergie is de hoop terug en de internationale markt wordt bekend. Het Noordoost-Groningen van Duitsland, daarmee kon je Bremerhaven lange tijd vergelijken.

Dat Bremerhaven inzet op de windindustrie is geen toeval. De stad ligt immers aan de weidse en winderige Noordzee, en turbines voor windparken op zee zijn nu eenmaal aanzienlijk groter dan die op het land.

 ‘Die dingen zijn zo groot en onhandig, dat ze eigenlijk alleen direct aan de kust kunnen worden gemaakt’, zegt Nils Schnorrenberger, hoofd van BIS, het bureau voor investeringsbevordering en stadsontwikkeling in Bremerhaven. De enorme hallen van de scheepsbouw zijn inmiddels betrokken door producenten van windturbines.
 

Maar groeiruimte alleen is niet genoeg. Een sector in de kinderschoenen heeft behoefte aan kennis. Daar zorgt onder meer de universiteit van Bremen voor met een maritiem onderzoekscentrum.

Ook windturbineproducenten zoals het Franse Areva en Repower hebben zich in Bremerhaven gevestigd, gevolgd door toeleveranciers, technici en aanbieders van transport en logistiek. Nu werken hier zo’n 3000 mensen.

Is de missie daarmee geslaagd? Nog niet helemaal. De werkloosheid in Bremerhaven ligt met 15% nog altijd ver boven het landelijk gemiddelde. Ook heeft de offshore-sector zijn eerste crisis doorgemaakt toen de Duitse regering enkele jaren geleden opdrachten voor grote windparken op zee op de lange baan schoof. Maar juist de magere jaren hebben de bedrijven volwassener en gemaakt en meer gericht op de internationale markt.

Lees meer

 

Tags:

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.