Elicio en BayWa r.e. winnen tender voor drijvend offshore windpark in Frankrijk

| 19 mei 2024

Het consortium tussen Elicio, internationale producent van windenergie, en BayWa r.e., ontwikkelaar van hernieuwbare energie en leverancier van oplossingen, heeft de aanbesteding voor de ontwikkeling van het eerste commerciële drijvende offshore windpark in Frankrijk gewonnen.

De gunning is het resultaat van een concurrerende aanbestedingsprocedure die in 2021 is gestart voor een offshore drijvend windproject met een capaciteit tussen 230 en 270 MW, gelegen in het zuiden van Bretagne voor de kust van Lorient.

Het ‘Pennavel’ drijvende offshore windpark zal naar verwachting het equivalent van ongeveer 30% van de huidige hernieuwbare energieproductie van Bretagne genereren en jaarlijks meer dan 450.000 inwoners van stroom voorzien, wat een belangrijke bijdrage levert aan de duurzame groei van de regio.

Pennavel wordt het eerste commerciële drijvende windpark ter wereld met een langlopend Contract for Difference (CfD). Het project heeft een netaansluiting verzekerd met RTE, de Franse transmissiesysteembeheerder, die verantwoordelijk is voor de transmissiemiddelen, waaronder het offshore substation en de exportkabels.

Het is het tweede recente succes in drijvende windenergie in Europa van Elicio en BayWa r.e. na het 960 MW Buchan Offshore Windpark voor de noordoostkust van Schotland, samen met een derde partner.

Lokale betrokkenheid

Lokaal engagement en duurzame ontwikkeling stonden centraal in de projectplanning van Pennavel: het consortium kreeg het label “Breizh Content”. Daarnaast ondertekende het consortium het handvest voor industriële lokale betrokkenheid voor vijf Franse regionale clusters. De ontwikkeling is gecoördineerd door nauw overleg met lokale belanghebbenden, waaronder beroepsvissers, milieudeskundigen en vertegenwoordigers van de industriële waardeketen.

Het consortium geeft aan samen te werken in een nauwe dialoog met de lokale omgeving en door transparantie te bevorderen tijdens het hele project. Het consortium verbindt zich ertoe 5 miljoen euro te besteden aan de ontwikkeling van sociaaleconomische activiteiten in verband met het project in Bretagne. Bron: Elicio

 

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.