Emmen moet 32 windmolens plaatsen

| 19 augustus 2014

Gedeputeerde Staten heeft vanmiddag bekend gemaakt dat de provincie Drenthe 95.5 MW aan windenergie gaat plaatsen. In Emmen komen circa 32 windmolens. De verdeling is nu dus rond. In totaal moet 285,5 MW aan windenergie gerealiseerd worden in Drenthe, deze opdracht kreeg de provincie van het Rijk. Borger-Odoorn &  Aa en Hunze nemen 150 MW en Coevorden 40 MW voor hun rekening.

Emmen stond in eerste instantie voor de taak om 60 megawatt voor haar rekening te nemen. Maar na de verkiezingen koos het nieuwe college onder leiding van wethouder René van der Weide van Wakker Emmen ervoor om de gemeente windmolenvrij te houden. Maar de provincie gaat daar nu aan voorbij. Volgens gedeputeerde Munniksma heeft de gemeente Emmen in 2006 al aangegeven dat er windenergie gerealiseerd kan worden in Emmen. Ook vindt hij het oneerlijk om de andere drie gemeenten, die zich wel aan de afspraken houden, op te zadelen met extra windmolens.

Wethouder van der Weide heeft eerder al aangegeven dat Emmen de regie wil voeren mochten er toch windmolens komen. Maar de provincie heeft besloten dat zij degene is die de regie in handen heeft. Waar de windmolens komen is nog niet duidelijk. In december wordt bekend welke gebieden in aanmerking komen en welke vrij van windmolens blijven.

College teleurgesteld in verdeling windenergie

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen is zwaar teleurgesteld in het besluit van Gedeputeerde Staten om 95,5 Megawatt windenergie in de gemeente Emmen te realiseren.

Wethouder René van der Weide:

“Wij hebben geen enkel begrip voor dit kortzichtige en eenzijdige besluit. Waarom moeten vier Drentse gemeenten de last dragen voor de hele provincie en wordt dit niet eerlijker verdeeld? Bovendien negeert de provincie de signalen van onze inwoners, een verkiezingsuitslag én ons standpunt dat wij gaan voor een windmolenvrije gemeente. Wij hebben hier flink de balen van en gaan samen met de gemeenteraad kijken hoe we hier verder mee omgaan.”

aandeel-hernieuwbare-energie-gelijk-gebleven

Lees het originele bericht en audio bericht.

Bron: RTV Drenthe en klik hier voor de uitzending

Tags: , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.