Eneco test twee soorten nieuwe uilenveren op Windpark Blaakweg

| 19 oktober 2023

Toepassing van uilenveren op windturbinebladen zorgen ervoor dat windturbines minder geluid maken. De ontwikkeling hierin gaat echter door. Energiebedrijf Eneco test nu nieuwe, innovatieve uilenveren op Windpark Blaakweg in Oude-Tonge.

Screenshot uit LinkedIn video

Een van de hoofdgeluiden van een windturbine is het geluid dat wordt geproduceerd aan de achterrand van het blad. De toevoeging van uilenveren aan het blad zorgt ervoor dat het geluid minder wordt. Uilenveren zijn een soort kartelrandjes die de luchtstromen langs de windturbinebladen veranderen en zo zorgen dat deze minder geluid maken. Die randjes zijn afgekeken van de natuur. Uilen hebben speciale veren die ervoor zorgen dat ze hun prooi vrijwel geruisloos kunnen benaderen.

Uilenveren bestaan al langer op windturbines, maar de ontwikkeling staat niet stil. Eneco test twee soorten nieuwe, innovatieve uilenveren op Windpark Blaakweg in Oude-Tonge, dat Eneco samen met Coöperatie Deltawind in bezit hebben en in november 2020 gereed was. Hiervoor hebben de partijen een windturbine aan Nordex beschikbaar gesteld. Twee bladen worden elk voorzien van een van de innovatieve uilenveren, terwijl het derde blad onveranderd blijft.

Het gaat om uilenveren van MuTech en Nordex Group. Tijdens de testfase wordt onderzocht of die nieuwe uilenveren betere resultaten geven dan conventionele uilenveren. Ook TNO en Delft University of Technology zijn daarbij betrokken. De komende maanden worden bij allerlei weerscondities metingen gedaan bij het park. Afhankelijk van de uitslag van de test, worden alle drie windturbines in het windpark voorzien van innovatieve uilenveren. Hierop volgt opnieuw testen onder verschillende weercondities. Eneco en Deltawind hopen uiteindelijk dat de windturbines hiermee een stukje stiller zijn. Bekijk ook het filmpje hierover van Eneco.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.