GE’s Haliade-X 12 MW prototype stap verder in certificeringsproces

| 19 juni 2020

© GE Renewable Energy

GE Renewable Energy’s Haliade-X 12 MW prototype dat momenteel in bedrijf is op het Sif-terrein in Rotterdam Maasvlakte 2, heeft een voorlopig typecertificaat ontvangen van het internationale certificeringsinstituut DNV GL.

De certificering, IECRE Provisional RNA Component Certificate, toont aan dat GE’s Haliade-X-prototype aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen voldoet. Het brengt de momenteel grootste offshore windturbine ter wereld weer een stap dichterbij om een ​​volledige typecertificering te krijgen. Typecertificering is vereist om aan te tonen dat nieuwe turbines veilig, betrouwbaar en volgens de eisen zullen werken.

De testactiviteiten voor het 107 meter lange blad die momenteel plaatsvinden bij de Britse Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult in Blyth en bij het Boston Wind Technology Testing Center in de Verenigde Staten, zullen doorgaan zoals gepland om alle vereiste documentatie te voltooien.

GE verwacht in de tweede helft van 2021 met de serieproductie van de Haliade-X 12 MW te starten in GE’s Saint-Nazaire fabriek in Frankrijk. Volgens de windturbinefabrikant kan de windturbine tot 67 GWh bruto jaarlijkse energieproductie genereren op basis van windomstandigheden op een typisch Duits Noordzee-site. Het prototype dat sinds november 2019 operationeel is, zette in januari 2020 al een nieuw wereldrecord neer door 288 MWh continu vermogen op één dag te genereren.

Orderboek
GE is al geselecteerd als voorkeursleverancier met het Haliade-X 12 MW-platform voor verschillende offshore windprojecten, waaronder de 120 MW Skip Jack- en 1.100 MW Ocean Wind projecten in de VS en de 3.600 MW Doggersbank in het VK.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.