Help, de wind is gaan liggen

| 19 oktober 2010
Bron: VPRO

In de afgelopen dertig jaar is het 10 procent minder gaan waaien. Wellicht vangen hogere bomen meer wind. De signalen zijn niet nieuw. De laatste jaren komen uit alle hoeken van de wereld berichten dat de wind gaat liggen.

In China worden de moessonwinden gestaag minder, in de Verenigde Staten of Australië waait het niet meer zo als een paar decennia terug en ook in Nederland is de gemiddelde windsnelheid sinds 1960 teruggelopen. Franse meteorologen verzamelden de statistieken van 822 weerstations die samen de gematigde zone van het Noordelijk Halfrond afdekten.

Bij driekwart daarvan zagen ze die dalende trend terug, schrijven ze in Nature Geoscience, en gemiddeld was de wind sinds 1979 met 10 procent afgenomen. Een verklaring hebben ze niet. De grote atmosferische stromingen zijn nauwelijks veranderd. Wellicht is het aardoppervlak ruwer geworden, opperen ze, en heeft dat de wind afgeremd.

Zou kunnen: bomen zijn door de klimaatverandering harder gaan groeien en in delen van Rusland zijn veel akkers weer bebost. Het is maar een suggestie, erkennen ze, maar de afname kan wel grote gevolgen hebben voor de opbrengst van windmolens. Ook die is de laatste jaren met 10 procent afgenomen. Als wij gelijk hebben, besluiten de onderzoekers, is het duidelijk wat moet gebeuren: bomen kappen rond die molens.

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.