Hollandse Kust Noord produceert eerste energie

| 19 juni 2023

Het offshore windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind heeft vandaag zijn eerste megawattuur (MWh) groene energie geproduceerd.

© CrossWind

De energie wordt via de offshore netverbinding van TenneT aan land gebracht. De komende maanden zal de productiecapaciteit steeds verder worden uitgebreid, zodat het windpark uiteindelijk 3,3 TWh per jaar zal produceren. Als het windpark Hollandse Kust Noord klaar is, heeft het een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW.

Hollandse Kust Noord wordt 18,5 kilometer uit de Nederlandse kust gebouwd door CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco. Het windpark bestaat uit 69 Siemens Gamesa windturbines, elk met een vermogen van 11 MW. De bouw op zee begon medio oktober 2022 met de installatie van de eerste monopile en de installatie van de windturbines is in april 2023 begonnen. De volledige productie van groene energie wordt verwacht voor het einde van 2023.

“We zijn verheugd de productie van de eerste stroom van Hollandse Kust Noord aan te kondigen”, zegt Tjalling de Bruin, CEO en projectdirecteur bij CrossWind. “We hebben het vaak over mijlpalen in het traject van een project, en CrossWind heeft tot nu toe een aantal mijlpalen gehad, maar dat de windturbines in zo’n kort tijdsbestek veilig en succesvol groene stroom opwekken, is een geweldige prestatie voor alle betrokkenen.”

Arjan Dams, projectdirecteur Hollandse Kust (noord) (west Alpha) en (west Beta) bij TenneT vult aan: “De complete netaansluiting – van ons platform op zee tot het hoogspanningsstation langs de A9 bij Beverwijk – is sinds eind maart 2023 gereed voor de aanlanding van duurzame energie uit wind. In goede samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder CrossWind, hebben we deze offshore netverbinding binnen tijd, scope en budget kunnen uitvoeren.”

Ekansh Aggarwal, Commissioning Manager bij CrossWind: “We kijken er nu naar uit om, samen met onze partners en aannemers, in de komende maanden de volledige ingebruikname van Hollandse Kust Noord te realiseren. We hebben nog een uitdagende reis voor de boeg. Terwijl we dit jaar gestaag meer productiecapaciteit toevoegen, zullen we bovendien veel controlefuncties voor eleltriciteitskwaliteit testen die het elektriciteitsnet van TenneT ondersteunen.”

Een slim offshore windpark

Het waait niet altijd even hard. Hoe kan een windpark zelfs bij weinig wind toch groene stroom leveren? CrossWind en partners ontwikkelen en onderzoeken vijf verschillende innovaties, die zijn ontworpen om deze uitdaging aan te gaan. Door deze slimme innovaties is het mogelijk dat een offshore windpark meer constante elektriciteit aan het net gaat leveren, ongeacht hoe de wind waait. Bron: CrossWind

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.