Joulz wint contract voor beheer en onderhoud van offshore windpark Eneco Luchterduinen

| 19 oktober 2015

Joulz is als beste uit de bus gekomen bij een aanbesteding voor het beheer en onderhoud van offshore windpark Luchterduinen. Tot en met 2020 mag Joulz het OHVS (offshore high voltage station) van het windpark beheren en onderhouden. Ook neemt Joulz de verantwoordelijkheid op zich voor het operationeel houden van het windpark, onder andere door de installatie verantwoordelijkheid over te nemen en een 24/7-storingsdienst te onderhouden.

Eigenaar Eneco stelt hoge eisen aan de onderhoudspartij. Belangrijke voorwaarden voor het winnen van het contract waren veiligheid, interfacemanagement en het op kosteneffectieve wijze bijdragen aan het bereiken van de geplande levensduur van twintig  jaar van het park. Ook het beperken van productieverlies door onderhoud speelt een essentiële rol.

Anja Vijselaar, directeur Joulz: ‘Joulz is uit twaalf partijen als beste naar voren gekomen. Als lid van de Eneco Groep moeten we altijd een stapje extra doen om binnen de Groep te bewijzen dat Joulz de beste partij voor een klus is. In dit geval was doorslaggevend dat we voor de inrichting van het beheer en onderhoud een aantal slimme methodieken in kunnen brengen die de kans op productieverlies minimaliseren.

Joulz bouwt hiermee voort op eerdere ervaring met het onderhouden van offshore windparken. Met de ervaring die wordt opgedaan bij Luchterduinen zal Joulz zich nog sterker kunnen neerzetten als specialist op dit gebied. De methodieken die Joulz op Luchterduinen inzet, kunnen ook worden toegepast in bijvoorbeeld een industriële omgeving.’

Voor windpark Luchterduinen zal Joulz via een 3d-trending techniek mogelijke onvolkomenheden in kaart brengen. Zo wordt het onderhoud voorspelbaar, wat kosten bespaart en productieverlies minimaliseert. Hetzelfde doel dient de door Joulz bedachte methodiek Lost Production Minutes (LPM) die de relatie legt tussen uit te voeren onderhoud en productieverlies. Joulz past een prioriteitensysteem toe die hoge flexibiliteit combineert met beheersbaarheid.

Tot slot wordt het onderhoud zo gepland dat er slechts twee maal per jaar inspecties hoeven plaats te vinden, waar mogelijk gecombineerd met de werkzaamheden van partijen die andere componenten van windpark Luchterduinen onderhouden.

De eerste inspectie staat gepland voor april 2016. In het najaar van 2016 combineert Joulz het groot onderhoud met de volgende inspectie. Het park is dan meteen winterklaar. Dat is belangrijk want in de winterperiode is windpark Luchterduinen vaak niet bereikbaar.

Het Windpark Luchterduinen bevindt zich in de Noordzee ter hoogte van Noordwijk. Het park bestaat uit 43 turbines van het type Vestas V112, samen goed voor het energieverbruik van bijna 150.000 huishoudens. Windpark Luchterduinen is een samenwerking tussen Eneco en Mitsubishi Corporation. Sinds mei dit jaar is het offshore Windpark Eneco Luchterduinen operationeel. 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.