Komt er Europees energiebeleid?
Het aantal voorstanders van een gezamenlijk energiebeleid stijgt. Ook het merendeel van de Nederlandse politieke partijen in het Europarlement is voorstander. De NOS informeerde bij de Nederlandse partijen.
Hieronder een opsomming:
- Betaalbaarheid en betrouwbaarheid in het Europese energiebeleid moeten de belangrijkste pijlers zijn vindt de VVD. Duur en onvoorspelbaar wordt de energievoorziening als we duurzame energie blijven subsidiëren. Slecht voor consument en banen verdwijnen. Onafhankelijk worden van fossiele energie is alleen mogelijk via emissiehandelssysteem ETS. Hierdoor kan op termijn af van subsidies.
- Eén energiebeleid voeren vindt de PvdA. Een omvangrijk probleem als het energievraagstuk is alleen mogelijk als het op Europese schaal wordt opgelost. Een gezamenlijke missie om voor 2050 duurzaam in onze eigen energiebehoefte te voorzien, biedt het perspectief dat nu zo ontbreekt. De PvdA pleit voor een New Energy Deal.
- In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de partij wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Politieke beslissingen nemen we in Den Haag, niet in Brussel, zegt de partij.
- Het CDA is tegen het idee om samen met andere Europese landen Russisch gas in te kopen. Wel streeft het naar een samenwerking tussen Europese landen op het gebied van duurzame energie en leveringszekerheid. Volgens de partij moeten EU-landen gezamenlijk optreden in een geval van leveringsonderbreking om ervoor te zorgen dat hun burgers niet in de kou zitten.
- D66 is voorstander van een gezamenlijk Europees energiebeleid zodat we minder afhankelijk zijn van Rusland voor gas. Het is cruciaal om in Europa gezamenlijk op te trekken om te komen tot een duurzame en toekomstbestendige energievoorziening.
Klik hier voor originele artikel.
Bron: NOS
Category: Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines