Nederland primeur met allereerste Nordex N163/6.X windturbine

| 19 mei 2022
Nordex plaatst allereerste N163/6.X windturbine in Nederland

Credits: Nordex Group

Nordex Group heeft zijn allereerste N163/6.X-turbine uit de Delta4000-serie geïnstalleerd. De mijlpaal vond plaats in Nederland. In totaal plaatst Nordex hier 15 windturbines van dit type in de windparken Zeebiestocht en Olsterwind in de provincie Flevoland.

Nordex kondigde de lancering van de N163/6.X aan in september 2021. Het bedrijf maakt hiermee zijn intrede in de 6-MW-klasse.

De N163/6.X is ontworpen voor regio’s met matige en lichte wind. Met zijn rotorbladen van ongeveer 80 meter en een rotor slagoppervlak van 20.867 vierkante meter bedraagt het geluidsemissieniveau van de N163/6.X 106,4 dB(A), wat ondanks de hogere rating lager is in vergelijking met zijn zustermodel N163/5.X. De windturbine is beschikbaar met verschillende torenvarianten, met een hoogte tot 164 meter. Daarnaast is er een versie voor koude klimaten en biedt Nordex de optie van een Advanced Anti-Icing-System voor rotorbladen.

Serieproductie start in 2023

De start van de serieproductie van de N163/6.X is gepland voor begin 2023. Nordex richt zich met deze nieuwe windturbine voornamelijk op geselecteerde kernmarkten in Europa. Op dit moment heeft Nordex Group diverse orders voor dit turbinetype binnen. Naast de order voor de twee Nederlandse windparken, zal Nordex ook leveren aan het 380 MW windcluster Pjelax-Böle-Kristinestad Norr in Finland.

In de komende maanden zullen in Windpark Zeebiestocht de vereiste vermogens- en geluidsmetingen alsook de validatie van mechanische belastingen worden uitgevoerd voor de IEC typecertificatie. Windpark Zeebiestocht en Olsterwind maken deel uit van het grotere windproject Windplan Groen. Deze repowering projecten bereikten in mei 2021 financial close en zijn een van de eerste windparken binnen Windplan Groen waar bouwactiviteiten zijn begonnen.

Tags: , , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.