NedPower uit Spijkernisse test windtrechter

| 19 januari 2017
Als eerste in Europa heeft Spijkenisse een Invelox windtrechter van 21 m lang en 6 m hoog en is op het dag van windenergiebedrijf NedPower geinstalleerd. Het lijkt op een gigantische vuvuzela, een Afrikaanse toeter welke bekend werd tijdens het WK voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. Met het gevaarte kan energie worden opgewekt.  Het is de bedoeling dat de windtrechter een aantrekkelijk alternatief wordt voor de windmolen.

NedPower onderzoekt of de windtrechter goed genoeg is om windenergie op te wekken. De versmalling in de buis zorgt ervoor dat de wind een versnelling krijgt. Door een generator op de windtrechter aan te sluiten hoopt NedPower dat het de windmolen in de toekomst uit de markt kan prijzen.

Windmolens hebben namelijk een slagschaduw en maken meer geluid dan de windtrechter. Op dit moment is er in verschillende gemeenten veel verzet tegen de komst van windmolenparken en daar hoopt NedPower van te profiteren.

“Er is al veel interesse van meerdere gemeentes”, zegt projectleider Michael Dubelaar van NedPower. Bij die gemeentes zit ook Goeree-Overflakkee, waar in de planning een tweede, nog grotere testmodel van de windtrechter zal komen. De test duurt een half jaar.

Bron: Rijnmond

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.