Norned-kabel biedt 700 MW “opslagcapaciteit”

| 19 mei 2008

Op 6 mei is (na een half jaar vertraging door o.a. een breuk in de kabel op zee) de 700 MW gelijkstroomkabel (450 kiloVolt) tussen de Nederlandse Eemshaven en de Noorse zuidkust bij Feda in gebruik genomen. Het is met 580 kilometer de langste onderzeese elektriciteitskabel ter wereld voor die van 290 kilometer tussen Australië en Tasmanië. 

De bouw duurde drie jaar en kostte 600 miljoen Euro. Aan beide uiteinden van de kabel staat een AC-DC convertor station ter grootte van twee voetbalvelden. De stroommarkten zijn gedeeltelijk complementair: Nederland gebruikt overdag veel en Noorwegen kan de productie goed sturen door de waterkrachtreservoirs naar behoefte vol of leeg te laten lopen. Noorwegen gebruikt veel elektrische verwarming en gebruikt ’s nacht veel.

De stroom is er door het grote aandeel van waterkracht erg goedkoop en de stroom zal dan ook voornamelijk van Noorwegen naar Nederland gaan, mede vanwege de behoefte aan “groene stroom”. In grote lijnen is de kabel bedoeld voor het afvoeren van vermogen als Nederland teveel opwekt en het importeren van goedkope energie tijdens (dure) Nederlandse piekuren.

De stroomrichting wordt bepaald door de prijsverschillen in Noorwegen en Nederland. Tennet verwacht als gemiddeld effect dat de prijzen in Nederland stabieler en lager zullen worden. In de eerste weken blijkt de capaciteit volgens nieuwsbureau Energeia nagenoeg uitsluitend te zijn gebruikt voor de import van stroom, zowel overdag als ’s nachts en op vol vermogen van de kabel.

De capaciteit wordt geveild via NordNed Auction. Voor windenergie kan de kabel (op termijn) een belangrijke functie vervullen. Als er onverhoopt plotseling eens een keer erg veel windvermogen wordt aangeboden in verhouding tot de vraag (storm in een zomerse nacht) dan kan via de kabel 700 MW vermogen worden afgevoerd (gedumpt ?) naar Noorwegen.

Het is voor Nederland de zesde verbinding naar het buitenland. Drie gaan er naar Duitsland en twee naar België. Er wordt ook gewerkt aan een zware verbinding met Engeland (Britned van 1.000 MW, gereed in 2010) en aan een vierde verbinding met Duitsland. Een beoordeling van het effect op de energieprijzen van de kabel vindt u o.a. van Ir. J. Ruijg op De Energieraad met ook de links naar de tekst van Energeia.

Category: Netaanpassing Subsidie

Reacties zijn gesloten.