Octopus Energy neemt belang in Borssele III & IV

| 19 september 2023

Octopus Energy Generation, een van Europa’s grootste investeerders in duurzame energie en energietransitie, heeft een belang van 10% verworven in het Nederlandse offshore windpark Borssele III & IV van Partners Group, een toonaangevende wereldwijde private market firma.

Octopus heeft het belang verworven namens fondsen die zij beheert, waaronder het Sky fonds (ORI SCsp).

Het 732 MW Borssele III & IV windpark in de Nederlandse Noordzee bestaat uit 77 turbines. De turbines van 9,5 MW zijn de grootste in de portefeuille van Octopus – elke turbine is net zo hoog als het Gherkin-gebouw in Londen, Verenigd Koninkrijk. Het windpark is operationeel sinds 2021 en wekt jaarlijks genoeg stroom op voor ongeveer 825.000 Nederlandse huishoudens. De eigenaren van het windpark zijn verenigd in het Blauwwind consortium, waaronder ook Shell, Eneco, INPEX, Luxcara, Swiss Life Asset Managers en Glennmont Partners van Nuveen.

Deze nieuwste deal komt op een moment dat Octopus doorgaat met het opvoeren van zijn wereldwijde offshore windactiviteiten. Onlangs kondigde Octopus plannen aan om wereldwijd $ 20 miljard (£ 15 miljard) te investeren in offshore windenergie. En deze maand nog heeft Octopus geïnvesteerd in Deep Wind Offshore, een wereldwijde offshore windontwikkelaar met projecten in Noorwegen, Zweden en Zuid-Korea.

Tweede Nederlandse investering in Nederlands offshore windpark

Octopus betrad vorig jaar voor het eerst de Nederlandse duurzame energiemarkt met de investering in het offshore windpark Borssele V, dat ook deel uitmaakt van de windparkzone Borssele.

Nederland is de derde grootste offshore windmarkt in Europa, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, en de regering streeft naar 70 GW offshore windcapaciteit in 2050.

“Investeren in een van Europa’s grootste windparken in Nederland is echt een spannende mijlpaal, aangezien we pas vorig jaar de Nederlandse markt voor duurzame energie hebben betreden. We hebben grote ambities om de groene energietransitie wereldwijd te stimuleren. Offshore windparken zoals deze vergroten de energiezekerheid en creëren een duurzamer energiesysteem voor iedereen.” Alex Brierley, Co-hoofd van het fondsbeheerteam van Octopus Energy Generation (vertaling)

Octopus heeft groene energieprojecten in 15 landen. Het is vorig jaar begonnen met beleggen in offshore windparken en heeft sindsdien namens zijn beleggers belangen genomen in het Lincs offshore windpark en een van de grootste windparken ter wereld, Hornsea One in Engeland. Het bedrijf steunt ook drijvende offshore windontwikkelaar Simply Blue. Bron: Octopus Energy

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.