Offshore wind installatiespecialisten Cadeler en Eneti bundelen krachten

| 19 juni 2023

Cadeler A/S en Eneti Inc., beide specialist in het installeren van offshore windturbines en funderingen, kondigen afgelopen vrijdag aan dat ze een overeenkomst zijn aangegaan om samen verder te gaan als een bedrijf voor offshore windturbine- en funderingsinstallatie.

© Cadeler

De beide bedrijven willen een nieuwe entiteit creëren door middel van een aandeel-voor-aandeel ruilbod dat aan alle aandeelhouders van Eneti zal worden gedaan. De gecombineerde groep krijgt de naam Cadeler en het hoofdkantoor wordt gevestigd in Kopenhagen, Denemarken.

De voorgestelde combinatie van Cadeler en Eneti verenigt twee bedrijven met een decennialange staat van dienst op het gebied van offshore windturbine- en funderingsinstallatie. Door de schaalgrootte, een complementaire vloot en diepgaande relaties met de industrie, kan Cadeler wereldwijd voldoen aan de toegenomen vraag naar projecten met een grotere reikwijdte en projectomvang.

Grote wereldwijde, wendbare en flexibele vloot

De gecombineerde groep zal haar klanten bij oplevering een vloot aanbieden die bestaat uit 10 moderne, capabele en complementaire schepen.

Cadeler bezit en exploiteert momenteel twee WTIV-schepen (Wind Turbine Installation Vessels). Daarnaast zijn er twee nieuwbouw windturbine-installatieschepen van de X-klasse (WTIV) met leveringen gepland voor Q3/2024 en Q2/2025, en twee nieuwbouw Wind Foundation Installation Vessels (“WFIV”) uit de F-klasse met opleveringen gepland voor Q4/2025 en Q3/2026.

Eneti bezit en exploiteert momenteel twee WTIV’s en heeft twee nieuwbouw WTIV’s met opleveringen gepland voor Q4/2024 en Q2/2025. Drie NG 2500X schepen die niet tot de kernactiviteiten behoren en momenteel eigendom zijn van Eneti, worden overwogen om voor of na de voltooiing van de combinatie van de hand te doen.

Wind Osprey © Cadeler

Aandelen verdeling

Na de combinatie verwacht Cadeler steeds beter gepositioneerd te zijn voor verhoogde aandacht van investeerders, verbeterde handelsliquiditeit en verbeterde berichtgeving door analisten ten voordele van alle aandeelhouders.

De gecombineerde groep krijgt een dubbele beursnotering op NYSE en OSE met een pro forma marktkapitalisatie van meer dan €1,2 miljard Dit bedrag is gebaseerd op de slotkoersen van Cadeler en Eneti per 15 juni 2023 en een wisselkoers van NOK/EUR 0,09 en USD/EUR 0,92). Na de combinatie zullen de aandeelhouders van Cadeler en Eneti respectievelijk ongeveer 60% en 40% van de gecombineerde onderneming bezitten, uitgaande van het aantal aandelen per 16 juni 2023 en ervan uitgaande dat alle uitstaande Eneti-aandelen worden omgeruild voor Cadeler-aandelen in een ruilverhouding van 3,409 Cadeler-aandelen voor elk Eneti-aandeel.

Op het moment van aankondiging hebben aandeelhouders die samen ongeveer 45% van de stemmen en het aandelenkapitaal in Cadeler in handen hebben, toegezegd te zullen stemmen vóór de goedkeuring van de aandeelhouders met betrekking tot de combinatie, die zal worden voorgelegd aan een algemene vergadering van aandeelhouders. Aandeelhouders met in totaal ongeveer 36% van de stemmen en het aandelenkapitaal in Eneti hebben toegezegd hun aandelen in te brengen in het ruilbod.

De voltooiing van de combinatie is onderhevig aan de gebruikelijke slotvoorwaarden, waaronder goedkeuring van de aandelenuitgifte door de aandeelhouders van Cadeler op een algemene aandeelhoudersvergadering en de aanvaarding van het ruilbod door de aandeelhouders van Eneti, respectievelijk, en aan de gebruikelijke wettelijke goedkeuringen van alle relevante autoriteiten. Als aan de wettelijke goedkeuringen en de toepasselijke afsluitingsvoorwaarden wordt voldaan, wordt de voltooiing momenteel verwacht in het vierde kwartaal van 2023. Bron: Cadeler

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.