Open Energiedag 2022 trekt ruim 5000 bezoekers

| 19 september 2022

Bron: Open Energiedag

Afgelopen zaterdag vond de 2022-editie van de Open Energiedag plaats waar duurzame energieprojecten hun deuren open zetten voor het publiek. Volgens de organisatoren heeft deze tweede editie ruim 5.000 bezoekers aangetrokken. 

Ruim zestig duurzame energieprojecten openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn een boottocht naar Windpark Fryslan op het IJsselmeer, een wandeling langs verduurzaamde monumenten, een kijkje in de keuken bij een bedrijf dat duurzame energie uit de combinatie van zout en zoet water produceert, het bezoeken van windparken in aanbouw en meerdere leerzame rondleidingen over zonneparken die veel aandacht besteden aan biodiversiteit. De 62 locaties die de deuren openden zijn hier te vinden. In samenwerking met Cycling4Climate waren er ook fietstochten in verschillende regio’s.

‘Daar krijg je energie van’ campagne

De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte de campagne samen met zes (branche-)organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. Het doel is het versterken van kennis en (lokaal) enthousiasme voor de energietransitie. Met onderbouwde informatie en goede voorbeelden, willen de organisatoren laten zien waar de duurzame energiesector aan werkt.

“Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.” Matthijs Sienot van Rijne Energie Utrecht over één van de locaties: “De reacties waren even wisselend als het weer, maar het idee om baas te zijn over eigen energie sprak velen aan.”

De NVDE publiceerde zaterdag een opinieonderzoek door Motivaction. Daaruit blijkt dat dertig procent van de Nederlanders sinds de oorlog in Oekraïne positiever is geworden over de energietransitie. Opvallend is dat ruim een derde van de mensen ook meer windturbines en zonneparken in de eigen gemeente wil.

2023-editie

De NVDE maakt een jaarlijks evenement van de Open Energiedag. “Noteer de derde zaterdag in september maar vast in de agenda.”

Tags: , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.