Partnercontent: Conditiebewaking voor componenten in windturbines

| 19 mei 2021

HBK condition monitoring oplossingen voor windturbinesWindturbines worden blootgesteld aan extreme mechanische belastingen. Conditiebewakingssystemen kunnen helpen de stabiliteit, de levensduur en het ontwerp van componenten zoals rotorbladen, aandrijving, inverters en monopiles te optimaliseren. Conditiebewaking – ofwel condition monitoring – kan kostbare problemen voorkomen en dus resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen.

Problemen met versnellingsbakken zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de stilstand van windturbines. Het verbeteren van de betrouwbaarheid van de aandrijving is dus cruciaal. Ook de efficiency van de aandrijving is belangrijk. Continue meting en monitoring zijn een interessante tool om de beide aspecten te verbeteren, omdat ze de mogelijkheid bieden om de conditie en de prestaties te volgen, op tijd potentiële problemen en schade te ontdekken en de levensduur te verlengen.

Oplossingen voor condition monitoring

HBK heeft een Condition Monitoring Systeem (CMS) voor windturbines ontwikkeld door een aantal precisiesensoren en meetversterkers te bundelen in een complete oplossing voor het testen en monitoren van (onderdelen van) windturbines:

  • een complete testbankoplossing inclusief koppel- en krachtmeting met traceerbaarheid tot in de Meganewtonmeter (MNm) en Meganewton (MN) range
  • zeer nauwkeurige koppelmeetflenzen voor een maximaal koppel tot 5 MNm
  • elektrische en/of optische rekstroken in combinatie met data-acquisitiesystemen voor levensduurtesten van monopiles, rotorbladen en high-voltage componenten
  • hoogwaardige poweranalyzers om inverters conform de EN61400-21:2008 norm voor windturbines te testen
  • nCode-software om op een deskundige manier levensduuranalyses uit te voeren, niet alleen voor individuele componenten maar ook op het integrale ontwerp van installaties
  • WindMETER, een optische sensor, die speciaal ontworpen is om rotorbladen te monitoren.

HBK beschikt over een ervaren team van gecertificeerde service-engineers die op locatie kunnen ondersteunen bij de installatie van de sensoren en het in bedrijf stellen van het meetsysteem.

Onze ervaring

HBK heeft aan diverse grootschalige windmolenparken meegewerkt; voornamelijk in de Noordzee, maar ook in andere regio’s. HBK heeft in deze projecten bewezen een betrouwbare en deskundige partner te zijn. Het bedrijf biedt diverse services aan, variërend van de installatie van enkelvoudige rekstroken tot en met complete CMS-oplossingen – inclusief inclinometers, accelerometers en data-acquisitiesysteem – voor de monitoring van rotorbladen, monopiles en jackets.

Klik hier voor meer informatie over de technologie en de toepassingen

_

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Onderhoud, Windenergie

Reacties zijn gesloten.