PGE en Ørsted ontvangen bouwvergunning voor het Poolse Baltica 2 offshore windpark

| 19 februari 2024

Het Poolse energiebedrijf PGE (Polska Grupa Energetyczna) en het Deense energiebedrijf Ørsted hebben de bouwvergunning voor het offshore windpark Baltica 2 van de Poolse autoriteiten ontvangen. Baltica 2 heeft een vermogen van 1,5 GW.

Bron: baltica.energy

In een tweede fase zal het Baltica 3 windpark gerealiseerd worden met 1,0 GW vermogen. Voor ontwikkeling, bouw en exploitatie van de Baltica windparken hebben PGE en Ørsted een 50/50 joint venture opgericht.

Baltica 2 is voor de doelstelling op lange termijn voor beide energiebedrijven belangrijk: PGE wil in 2050 een energiebedrijf zijn die nog uitsluitend duurzame energie levert en Ørsted wil in 2030 over
33 – 38 GW offshore windenergievermogen beschikken. Dit is meer dan een verdubbeling t.o.v. van het huidige vermogen van 15,7 GW.

De locatie van Baltica 2 is in het Poolse gedeelte van de Baltische Zee ten noorden van de kustplaats Leba. De gemiddelde afstand van de windturbines naar de kust is ca. 40 km. Baltica 3 zal direct ten oosten van Baltica 2 gerealiseerd worden.

De bouwvergunning heeft betrekking op de bouw van 107 windturbines incl. vier transformatorstations van elk 375 MW vermogen. PGE en Ørsted hebben al alle noodzakelijke componenten voor de Baltica 2 windpark gecontracteerd zoals de verkabeling, de installatie van de monopile funderingen (Van Oord) en de windturbines.

Volgens de huidige planning zal Baltica 2 eind 2027 operationeel zijn en Baltica 3 in 2030.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.