Rock Werchter heeft als eerste Belgisch festival een windturbine

| 19 juni 2024

Belgisch festival Rock Werchter zet stappen richting een duurzamer festival. Bij de 2024-editie, dat van 4 tot 7 juli plaatsvindt, komt voor het eerst een tijdelijke windturbine te staan.

Al jarenlang investeert de festivalorganisatie in het verduurzamen van haar activiteiten. Rock Werchter kiest voor actie en stelt duidelijke doelen. Onlangs sloot Rock Werchter zich aan bij Green Deal Circular Festivals. Dit voorjaar begon het ook aan een traject om het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen te ontvangen. Er zijn zowel kleine acties als grotere initiatieven om de doelen te bereiken. Vooral is er ambitie.

Windturbine steelt de show

Met de aanleg van het landschapspark kreeg het Festivalpark een hoogspanningscabine. De ​backstage draait vanaf de eerste dag van de opbouw op groene stroom van lokale energieopwekkers. Het festival zet maximaal groene netstroom in. Dieselgeneratoren zijn niet verdwenen. Er zijn er wel minder dan ooit. De dieselgeneratoren worden slimmer gebruikt en waar mogelijk gaat de organisatie voor hybride oplossingen.

De bestaande samenwerking met energieplatform Bolt wordt verder opgeschaald. Een tijdelijke windturbine aan North West Walls steelt de show. Het is de allereerste windturbine op een Belgisch festival, bij uitbreiding op het Europese vasteland. De turbine is 20 meter hoog, met een diameter van 10 meter. Hij levert gemiddeld 110KWh stroom per dag.

Aan de ingang van het Festivalpark zal een grote mobiele zonne-installatie van 170m2 zonne-energie voorzien. De North West Walls site en de Aperolstand nabij de hoofdingang draaien volledig op lokaal opgewekte groene stroom. De ter plaatste vergaarde energie wordt op batterijen gestockeerd om pieken in verbruik op te vangen. Zo kan Rock Werchter optimaal gebruik maken van groene stroom. Ook het organisch afval afkomstig van onder andere Central Park, De Smaakfabriek en backstagekeukens levert een bijdrage aan dit verhaal. Bij Ecowerf in Leuven wordt het afval verwerkt in een biovergister en omgezet in groene stroom. Bron: Rock Werchter

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.