RWE en Ampyx Power krijgen toestemming voor bouw airborne wind testcentrum in Ierland

| 19 mei 2021

Ampyx Power en RWE starten binnenkort met testen in IerlandRWE heeft goedkeuring gekregen voor de bouw van een testcentrum in Noord-Mayo, Ierland, dat het potentieel van airborne windtechnologie (AWE) onderzoekt. RWE levert de test locatie op in samenwerking met Ampyx Power, een Nederlands bedrijf dat de innovatieve windenergietechnologie ontwikkelt. RWE zal ook systemen van andere AWE-ontwikkelaars testen gedurende de achtjarige operationele levensduur van het testcentrum.

Airborne windenergiesystemen benutten de sterke en constante winden op hoogtes van meer dan enkele honderden meters, en met lagere infrastructuurkosten. De huidige demonstratiemodellen hebben een uitgangsvermogen tussen 100 en 200 kW. Door deze technologie verder te ontwikkelen, kan de potentiële output worden verhoogd tot megawatt, waardoor het aantrekkelijk wordt voor gebruik bij grote windparken.

Ampyx Power

Ampyx Power levert het eerste airborne windsysteem aan de testsite. Het systeem bestaat uit een op de grond gebaseerde liergenerator, een lanceer- en landplatform en een klein vliegtuigvormig apparaat. Het apparaat, dat een spanwijdte van 12 meter heeft, is met een ultrasterke ketting verbonden met de generator. Het trekt de ketting van de lier en produceert elektriciteit door tegen de weerstand van de ingebouwde generator in te werken. Zodra de kabel volledig is uitgeschoven, glijdt het apparaat terug in de richting van de lier, terwijl de kabel weer wordt opgerold. Het ophalen van de kabel vereist slechts een fractie van de opgewekte elektriciteit, wat resulteert in netto stroomproductie. Deze cyclus wordt herhaaldelijk uitgevoerd en produceert schone, goedkope elektriciteit.

De testsite van RWE zal in eerste instantie een prototype van 150 kilowatt (kW) testen, verifiëren en demonstreren. Later gevolgd door een groter systeem van 1 megawatt (MW) op commerciële schaal.

Fabrizio Nastri, CEO van Ampyx Power: “Na 12 jaar hard werken en meerdere generaties kleinere prototypes, zijn we verheugd om onze demonstratietechnologie op een schaal van 150 kW in Ierland in een echte operationele omgeving te laten werken. De samenwerking met RWE en het incorporeren van hun uitgebreide ervaring met windenergie in ons productontwerp is een grote stap in de richting van commercialisering van onze technologie. ”

Interreg North-West Europe-financieringsprogramma

Het testcentrum van RWE wordt ondersteund door het Interreg North-West Europe-financieringsprogramma, dat is opgezet door de EU. Het MegaAWE-project, waarvan RWE en Ampyx partners zijn, werd opgericht om de technologische ontwikkeling en commercialisering binnen de luchtwindenergiesector te ondersteunen. Bron: RWE

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.