Sif tekent definitief monopile-contract voor Bałtyk II en Bałtyk III offshore windproject

| 19 februari 2024

Sif Holding NV heeft een definitief contract getekend voor de levering van 100 monopiles aan de joint venture van Equinor en Polenergia voor het Bałtyk II + Bałtyk III offshore windproject in de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee.

De productie van de monopiles is gepland in het tweede kwartaal van 2025, met oplevering in het eerste kwartaal van 2026 en de geplande ingebruikname van het windpark in 2027.

De windparken Bałtyk II en Bałtyk III komen op ongeveer 27 en 40 km van de haven van Łeba te liggen. De windparken, met elk 50 windturbines, zullen een totale capaciteit hebben van 1,44 GW. Polenergia en Equinor hebben gekozen voor Siemens Gamesa SG 14-236 DD turbines. Eerder deze maand ontvingen Polenergia en Equinor de milieugoedkeuring voor de aansluitingsinfrastructuur van de projecten, wat betekent dat de joint venture kan beginnen met de volgende fase van de implementatie.

De eerste energie uit de windparken Bałtyk II en III zal naar verwachting over drie jaar geleverd worden. De commerciële fase van de activiteiten staat gepland voor 2028. In het orderboek van Sif wordt 105 Kton herberekend naar 120 Kton en gaat nu van exclusieve onderhandelingen over naar vaste contracten.

“Ik ben verheugd dat we nu het contract voor ons eerste project in de Baltische Zee, voor de kust van Polen, hebben afgerond. Dit is het eerste project onder de raamovereenkomst die we met Equinor hebben gesloten ter ondersteuning van de uitbreiding van onze productiefaciliteiten in Rotterdam. We kijken ernaar uit om samen te werken met Equinor en Polenergia en om dit project tot een succes te maken als een van de eerste projecten in onze nieuwe productieopzet.” – Fred van Beers, CEO van Sif Holding N.V.

Uitbreidingsplannen voor productiefaciliteiten

Sif bedient traditiegetrouw de markten van Noordwest-Europa en werkt aan een wereldwijde aanwezigheid. Sif heeft twee sterk geautomatiseerde en flexibele productiefaciliteiten in Roermond en Rotterdam (Tweede Maasvlakte). In februari 2023 besloot Sif een bedrag van €328 miljoen te investeren in de uitbreiding van haar productiefaciliteiten op Tweede Maasvlakte. Met de investering zal Sif zijn productiecapaciteit meer dan verdubbelen tot 500 Kton, waardoor ’s werelds grootste monopile-productiefabriek ontstaat.

Het project wordt gefinancierd met €100 miljoen vooruitbetalingen van launching clients (Empire Wind en Ecowende), €50 miljoen preferent aandelenkapitaal van Equinor, €50 miljoen gewoon aandelenkapitaal uit een claimemissie in juli 2023, €81 miljoen uit een termijnlening en € 40 miljoen uit een leasefaciliteit. De uitvoering van het uitbreidingsproject startte in april 2023 en de eerste productie staat gepland voor juli 2024. De verwachting is dat de werkzaamheden in januari 2025 worden afgerond. Bron: Sif

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.