Succesvolle testvlucht met drone in Den Helder – eerste stap richting vrachtvervoer met drones naar offshore installaties

| 19 augustus 2022

Bron: DroneQ Robotics

Donderdagochtend vertrok in het bijzijn van publiek een drone vanuit Den Helder naar Texel en weer terug. Deze eerste drone vlucht van het vasteland naar Texel is een belangrijke mijlpaal in het kader van het ontwikkel- en test traject van het project Long Distance Cargo Drone Network dat de inzet van drones naar offshore installaties onderzoekt.

Het project, met samenwerkingspartners AirHub, DHSS en Phoenix-Wings GmbH, is gericht op het vervoer van medicijnen en medische supplies, documenten, gereedschap en instrumenten naar en van offshore installaties, waarbij het ondersteunen van het streven naar klimaat neutraliteit voorop staat.

DroneQ Robotics heeft in samenwerking met AirHub in het Maritime Emerging & Enabling Technologies Innovation Park (METIP)-project Long Distance Cargo Drone Network op 18 augustus 2022 een belangrijke test uitgevoerd door een vrachtbezorging van een watermonster vanaf Huisduinen naar het onderzoekscentrum NIOZ op Texel met een e-VTOL vrachtdrone van Phoenix Wings. Primaire doel was het testen van de connectiviteit systemen en de zelf ontwikkelde camera systemen.

De vliegroute

Voorafgaande de 15 km lange vlucht heeft afstemming plaatsgevonden met Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de militaire luchtverkeersleiding De Kooy, Den Helder en zijn de benodigde goedkeuringen verleend. De vlucht is eerst in een vluchtsimulator uitgevoerd en werden de diverse noodscenario’s in de simulator getest. Wisselende weersomstandigheden zoals windsterke, windstoten, windrichtingen en neerslag zijn gesimuleerd. Pas toen vastgesteld was dat de vlucht veilig kon worden uitgevoerd werd de daadwerkelijke vlucht uitgevoerd.

De 15 minuten durende vlucht van het vasteland Huisduinen naar Texel werd volledig op 4G gevlogen met een radio verbinding als backup. Er werd geland op het terrein van het NIOZ op Texel waar het monster door het NIOZ in ontvangst werd genomen en de retour vracht in het toestel werd geladen. Dit bestond uit een zogenaamde birdtag, een lichtgewicht stukje vernuftige elektronica welke het NIOZ heeft ontwikkeld om vogels te kunnen volgen. Door het vervoeren per vrachtdrone kon het NIOZ de mogelijkheden van de birdtag op een andere manier dan normaal testen.

Het volgende doel van het project is om pilot vluchten van Den Helder naar het offshore productie platform L10-A van Neptune Energy uit te voeren, gelegen op 65 km noord-west van Den Helder.

Lees meer in de komende editie van Windpowernl magazine dat volgende maand uitkomt op WindEnergy Hamburg.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.