Vattenfall gaat waterstof produceren met windturbine op zee

| 19 mei 2022
Vattenfall gaat waterstof produceren met windturbine op zee

Bron: Vattenfall

Vattenfall plaatst een elektrolyser op een bestaande operationele turbine in Schotland om waterstof op zee te produceren. Dit is de eerste keer dat de productie van waterstof direct wordt gekoppeld aan een offshore windturbine. 

Het pilotproject, genaamd Hydrogen Turbine 1 project (HT1), vindt plaats in Vattenfall’s offshore windpark in Aberdeen Bay en zal een vermogen hebben van 8 MW. Dit zal genoeg zijn om elke dag voldoende waterstof te produceren om een waterstofbus 24.000 kilometer te laten rijden. De waterstof wordt via een pijpleiding naar de kust in Aberdeen Harbor gebracht.

Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 11 miljoen euro uit het Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 Fund van de Britse overheid. 

“We zijn erg blij met de financiering door de regering. Waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de industrie. Het project zal onderzoeken hoe fossielvrije waterstof veilig en tegen lage kosten kan worden geproduceerd om zo de weg naar grootschalige uitrol en commerciële productie te versnellen”, zegt Offshore Development Project Manager Wiljan Harder.

Hydrogen Turbine 1 

HT1 is het eerste project ter wereld dat de volledige integratie van waterstofproductie met een offshore windturbine test. HT1 zal daarnaast de ontwikkelings- en vergunningsprocessen in kaart brengen voor anderen grootschalige waterstofprojecten in combinatie met offshore windparken. Dit om zo de toekomstige ontwikkeling van waterstofprojecten te versnellen. 

De beschikbaarheid van grote hoeveelheden fossielvrije waterstof zal een sleutelrol spelen bij het CO2-vrij maken van de zware industrie, met name de staal-, chemie- meststoffenproductie en raffinage, en zwaar transport. De werkzaamheden voor dit project gaan per direct van start om zo de eerste productie al in 2025 te leveren. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wind & Waterstof

Reacties zijn gesloten.