Visser & Smit Bouw werkt aan nieuw substation en Shunt reactor op Tweede Maasvlakte

| 19 september 2023

Aannemer Visser & Smit Bouw werkt op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam aan de engineering en realisatie van een nieuw 380kV GIS substation en Shunt reactor. Beide van vitaal belang voor de nieuwe hoogspanningsinfrastructuur voor de toekomstige Holland Hydrogen 1 waterstoffabriek van Shell waar met windenergie groene waterstof zal worden geproduceerd.

Al sinds begin 2021 is het bedrijf, in samenwerking met partner Volker Energy Solutions, nauw betrokken bij de ontwikkeling van het project door het maken van het complete basis-, definitief- en uitvoeringsontwerp.

Groene waterstof met windenergie

Het substation wordt aangesloten op het windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind, een partnerschap tussen Shell en Eneco. Met windenergie zal in de waterstoffabriek een elektrolyser groene waterstof produceren. Deze waterstof wil Shell onder andere gebruiken voor het verduurzamen van het Shell Energy & Chemicals Park Rotterdam (voorheen Shell Pernis) en op termijn voor zwaar transport over weg en water.

Christiaan Barth, projectleider: “Vanwege de grote vermogensvraag van Holland Hydrogen 1 zal het substation rechtstreeks op de 380kV van TenneT station Maasvlakte worden aangesloten. Onze opdracht- en samenwerkingspartner Volker Energy Solutions realiseert hiervoor onder andere de verbinding van ca. 6,5km. Op het moment van ingebruikname van de waterstoffabriek in de tweede helft van dit decennium zal dit de grootste elektrolyser van Europa zijn met een capaciteit van 200MW. Een prachtig project met een prachtige ambitie! We zijn trots om een bijdrage te leveren aan deze overgang naar duurzame energie!”

De nieuwe 380kV GIS substation en Shunt reactor vormen de ruggengraat van dit innovatieve project en geven de fabriek de nodige slagkracht.  Bron: Visser & Smit Bouw

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.