VK kondigt grootste CfD-ronde aan voor hernieuwbare energie
Op 13 september kondigde de Britse regering de grootste ‘Contracts for Difference’ (CfD) veilingsronde voor hernieuwbare energie aan. Deze vierde ronde opent in december dit jaar. Offshore wind zal het leeuwendeel van het budget opslokken. Sinds de eerste ronde doen ook onshore wind- en zonne-energie weer mee.
Het VK wil meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen. Via de DfD-regeling stimuleert het investeringen in hernieuwbare energie door ontwikkelaars van projecten met hoge aanloopkosten en een lange levensduur te beschermen tegen volatiele groothandelsprijzen. Dit moet er op zijn beurt voor zorgen dat consumenten geen hogere kosten betalen wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn. De regeling staat open voor projecten die in Groot-Brittannië worden uitgevoerd. De eerste ronde is in 2015 geopend.
Jaarlijks budget van £ 265 miljoen
Deze vierde ronde van de regeling, heeft tot doel de hernieuwbare-elektriciteitscapaciteit die in de derde ronde is veiliggesteld te verdubbelen en meer op te wekken dan de vorige drie rondes samen. De regeling heeft een jaarlijks budget van £ 265 miljoen (£ budgetten in prijzen 2011/12). De definitieve steun- en capaciteitsniveaus kunnen hoger liggen en zullen worden bekendgemaakt vóór de start van de financieringsronde in december.
Zowel ondersteuning voor offshore wind als onshore wind
De regering van premier Boris Johnson streeft naar 40 GW aan geïnstalleerde offshore windcapaciteit tegen 2030. De aangekondigde ronde omvat 200 miljoen pond ter ondersteuning van offshore windprojecten. Er is gekozen om geen capaciteitsplafond te stellen.
Er zal ook 55 miljoen pond beschikbaar zijn voor de ondersteuning van opkomende hernieuwbare technologieën. Daarvan is 24 miljoen pond voor het eerst gereserveerd voor drijvende offshore projecten.
Voor het eerst sinds de eerste ronde in 2015 kunnen ook gevestigde technologieën, waaronder waterkracht, onshore wind- en zonne-energie, inschrijven. De regering wil tot 5 GW aan capaciteit uit deze technologieën halen en heeft hiervoor een budget van 10 miljoen pond. Voor onshore wind en zon is een capaciteitsplafond van 3,5 GW ingesteld. Dit zal investeringen ondersteunen in alle delen van Groot-Brittannië, met name Schotland en Wales.
Contract for Difference-regeling
Contracts for Difference zijn privaatrechtelijke contracten met een looptijd van 15 jaar tussen producenten van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en de Low Carbon Contracts Company (LCCC). De contracten worden toegekend via een reeks concurrerende veilingen, de zogenaamde toewijzingsrondes, die sinds 2015 om de twee jaar worden gehouden. In het veilingproces zijn de laagste prijsoffertes succesvol, wat efficiëntie en kostenreductie bevordert.
De CfD-regeling heeft al aanzienlijke nieuwe investeringen opgeleverd en heeft bijgedragen tot aanzienlijke verlagingen van de kapitaalkosten voor sommige hernieuwbare technologieën.
Zo heeft de CfD-regeling een impuls gegeven aan de offshore windenergiesector in het VK. Het heeft hier de prijs van offshore windenergie met ongeveer 65% helpen verlagen. Bron: Gov.uk
Category: Windenergie